Ga naar de inhoud
Westminster Abbey

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix naar uitvaart Elizabeth

De koning en koningin tijdens het officiële staatsbanket op Buckingham Palace. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zullen maandag aanwezig zijn op de uitvaart van Elizabeth. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekendgemaakt.

De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth is op maandagochtend 19 september in Westminster Abbey. Dat is de kerk in Londen waar de belangrijke huwelijken, kroningen en begrafenissen van de koninklijke familie plaatsvinden. Het is ook de plaats waar Elizabeth zelf in 1947 in het huwelijk trad met prins Philip. In 1953 werd ze er tot koningin gekroond.

Ook bij uitvaart Philip

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix waren vorig jaar ook bij de uitvaart van prins Philip. Die werd een stuk kleiner georganiseerd. Dat was vanwege de coronamaatregelen, maar ook vanwege het feit dat Philip in tegenstelling tot Elizabeth geen staatsbegrafenis wilde. Hij had daar wel recht op, maar Philip leidde al jarenlang een teruggetrokken bestaan en zag van de staatsbegrafenis af.

Koningin
Lees ook:
Koningin Elizabeth krijgt staatsbegrafenis op maandag 19 september

Het lichaam van de overleden vorstin wordt morgen per vliegtuig overgebracht naar Londen. Prinses Anne, de dochter van Elizabeth, blijft gedurende die vlucht bij haar moeder. Elizabeth is nu nog in Holyroodhouse, de officiële koninklijke residentie in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Veel staatshoofden

Vanaf woensdag ligt de koningin opgebaard in Westminster Hall, het publiek kan dan vier dagen lang afscheid van haar nemen.

Voor de uitvaart maandag worden staatshoofden uit vele bevriende landen uitgenodigd. Daarnaast zullen Britse politici en voormalige premiers aanwezig zijn. Er is ook een nationale vrije dag uitgeroepen vanwege de uitvaart.

Samen met Philip naar laatste rustplaats

Het lichaam van Elizabeth wordt na de uitvaart overgebracht naar Windsor Castle. Haar man Philip ligt daar sinds zijn overlijden vorig jaar in de grafkelder van de St. George's Chapel. Samen worden zij na de uitvaartplechtigheid van Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel, hun laatste rustplaats, gebracht.

Uitduel
Lees ook:
Uitduel PSV met Arsenal uitgesteld vanwege overlijden Elizabeth

Live te volgen

De uitvaart van de Britse koningin zal live te volgen zijn bij de NOS. Details over de uitzending rondom de uitvaart van de Britse vorst worden in de loop van de week bekendgemaakt.