Ga naar de inhoud
Tekort beveiligers

Schiphol vraagt luchtvaartmaatschappijen vluchten te annuleren vanwege drukte

Lange rijen met reizigers voor de vertrekhallen op luchthaven schiphol waardoor honderden hun vluchten missen. Beeld © ANP

Luchthaven Schiphol heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen gevraagd vluchten te annuleren die vertrekken via Vertrekhal 3. Het gaat om vluchten die vandaag vertrekken tussen 16.00 uur en 23.00 uur. Door een tekort aan beveiligingspersoneel neemt het aantal wachtende reizigers in met name die vertrekhal toe.

Het is opnieuw druk op de luchthaven. Door een krappe bezetting bij de security stonden er vanochtend lange rijen voor Vertrekhallen 1 en 3. Dat was vorige week ook al het geval.

Budgetmaatschappijen

Via Vertrekhal 3 vliegen voornamelijk budgetmaatschappijen, waaronder Transavia. Die vliegmaatschappij laat weten twee vluchten aan het begin van de avond te schrappen, naar Parijs-Orly en Porto.

Volgens een woordvoerder kunnen daardoor ongeveer 300 tot 400 reizigers niet naar hun bestemming reizen. Schiphol laat weten de luchtvaartmaatschappijen die gehoor geven aan het verzoek te compenseren.

'Annuleren uitgesloten'

Corendon geeft aan geen vluchten te annuleren, ondanks het verzoek van Schiphol. "Op deze korte termijn is annuleren of wijzigen uitgesloten. Vooral omdat er ook weer mensen terug naar Nederland moeten", aldus een woordvoerder.

Volgens vliegmaatschappij TUI leidt de communicatie van Schiphol dat er vluchten worden geannuleerd tot 'onnodige verwarring bij reizigers'. De vliegmaatschappij heeft voor vandaag nog twee vluchten gepland staan, naar respectievelijk Curaçao en Tenerife. "We doen er alles aan om de reizigers die nu nog in de rijen staan toch de vlucht te laten halen", aldus een zegsvrouw.

Het is opnieuw druk op de luchthaven. Door een krappe bezetting bij de security stonden er vanochtend lange rijen voor Vertrekhallen 1 en 3. Dat was vorige week ook al het geval.

Zomertoeslag weggevallen

Volgens vakbond FNV zijn de problemen ontstaan door het wegvallen van de zomertoeslag. Beveiligers zoeken vaak elders werk. 

'Bagagepersoneel
Lees ook:
'Bagagepersoneel Schiphol doet al jaren te zwaar werk, controle ontbreekt'

De toeslag van 5,25 euro bruto per uur kwam te vervallen met het aflopen van de zomerperiode. Volgens FNV-campagneleider op Schiphol Joost van Doesburg gaven veel Schiphol-medewerkers daarvoor al aan van plan te zijn ergens anders te gaan werken na de zomerperiode. Dat scenario lijkt zich nu te voltrekken. 

Waardering

Medewerkers ontvangen nog wel een toeslag, maar deze is 1,40 euro. Van Doesburg: "De zomertoeslag betekende voor deze groep een stukje waardering. Voor veel beveiligers was het een reden om te blijven, in ieder geval tot einde zomertoeslag. Maar deze mensen kunnen elders hetzelfde verdienen voor minder intensief werk."

Morgen gaat de vakbond in gesprek met Schiphol. Uitgangspunt van dat gesprek is dat mensen weer met plezier aan het werk kunnen op Schiphol, zegt Van Doesburg. Volgens hem kan de luchthaven daarvoor aan twee knoppen draaien: meer beveiligers of minder vluchten. "Schiphol moet weer in control komen."

Bekijk ook: 4 uur van tevoren op Schiphol? Zelfs dan dikke stress

04:04
Afgelopen zomer namen we de proef op de som: reizen via Schiphol ging niet zonder stress.

Een woordvoerder van de luchthaven waarschuwde eerder vandaag al voor de drukte. "De collega's die aan het werk zijn in de terminals werken met man en macht om iedereen op reis te laten gaan."

Tot vorige week hield Schiphol op zijn website dagelijks updates bij met daarin het aantal verwachte reizigers. Met het aflopen van de zomervakantie zijn de updates gestopt. "In de loop van augustus is de dienstverlening op Schiphol stabieler geworden", is op de website te lezen.