Ga naar de inhoud
Meer antidepressiva

'Coronacrisis veroorzaakt nog steeds psychische klachten bij jongeren'

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

De coronapandemie heeft er behoorlijk ingehakt bij jongeren. De negatieve psychische gevolgen ervan lijken lang aan te houden.

Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven aanzienlijk gestegen, meldt onderzoeksinstituut Nivel. 

Angstige of depressieve gevoelens

Zeker bij jonge vrouwen is er een stijging te zien. Van hen kregen 330 van de 100.000 een antidepressivum per week voorgeschreven in de eerste helft van 2022, ten opzichte van 262 van de 100.000 in 2019. Dat is een toename van 26 procent.

Ook bij jonge mannen was er een toename te zien. Deze was wel iets kleiner. In 2019 kregen 122 van de 100.000 jonge mannen een antidepressivum per week, in de eerste helft van 2022 ging het om 138 van de 100.000, een stijging van 13 procent. In eerder onderzoek van Nivel kwam al naar voren dat jongeren tijdens de coronapandemie vaker last hadden van angstige of depressieve gevoelens dan in de periode voor de pandemie.

Onderzoeken
Lees ook
Onderzoeken bevestigen: lockdowns schadelijk voor jongeren

Minder klachten bij versoepeling

Nivel heeft niet onderzocht of er nu ook echt meer jongeren zijn met een depressie of angststoornis dan voor de pandemie. Over het algemeen is in andere onderzoeken te zien dat lichamelijke en psychische klachten bij jongeren afnamen zodra coronamaatregelen werden versoepeld. Dit is echter niet te zien in het aantal voorschriften van antidepressiva. "Dat kan komen doordat antidepressiva doorgaans voor langere tijd gebruikt worden of mogelijk nam de veerkracht van jongeren af met de tijd, bijvoorbeeld door moeite met de heropbouw van een sociaal leven", aldus Nivel.

Ook kunnen andere maatschappelijke problemen een rol spelen, ziet het onderzoeksinstituut, 'zoals moeite met het vinden van betaalbare woonruimte, of oplopende inflatie waardoor alles duurder wordt'.

Minder
Lees ook
Minder jongeren gelukkig sinds corona: van 88 naar 81 procent

Nivel roept op om 'oog te blijven hebben' voor de psychische gezondheid van deze groep jongeren, ook al zijn de meeste coronamaatregelen al enige tijd niet meer van kracht.

Bekijk ook - Pubers somber door lockdown: 'Ik hoop dat ik weer de oude ik word'

01:35
Veel jongeren voelen zich door de coronacrisis vaker somber, eenzaam of angstig. Geen school, geen sport, en je vrienden zie je een stuk minder vaak.