Ga naar de inhoud
Dichte spoorbomen

Gevaarlijk gedrag bij spoorlijnen, aantal bijna-ongelukken stijgt

Het aantal bijna-ongelukken rond het spoor is gestegen. Vooral jongeren vertonen gevaarlijk gedrag in de buurt van spoorlijnen.

Dit jaar telt ProRail zo'n 153 incidenten en de spoorbeheerder denkt dat het aantal bijna-ongelukken nog verder zal stijgen. Daarom is er vandaag een campagne gestart om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op en rond het spoor.

Onveilig gedrag

Het aantal incidenten was over heel 2020 zo'n 195. Vorig jaar waren het er 206. Ondanks alle maatregelen die er zijn genomen om het spoor veiliger te maken, is ProRail bezorgd.

Een van de oorzaken van de stijgende trend heeft volgens de spoorbeheerder te maken met het onveilige gedrag van mensen.

NS
Lees meer
NS en ProRail nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen

Levensgevaarlijk

"Als we camerabeelden bekijken, schrikken we als iemand de overweg wil oversteken terwijl de spoorbomen al dichtgaan", zegt topman John Voppen van ProRail. "Of dat verkeersdeelnemers denken dat ze alvast onder de spoorbomen door kunnen, terwijl er nog een trein van de andere kant komt."

Volgens Voppen is dit gedrag 'levensgevaarlijk' en heeft het grote impact op machinisten en omstanders. "Helemaal als het tot een aanrijding leidt."

ProRail wil in de nieuwe campagne vooral jongeren bewust maken van de noodzaak van veilig gedrag rond het spoor. In korte filmpjes laten bekende TikTokkers zien hoe ze tijdens een gevaarlijke achtervolging besluiten te wachten tot het veilig is om het spoor over te steken.

Bekijk ook - Jongen ontsnapt aan dood op spoorwegovergang Geleen

01:03
ProRail gaf in 2018 deze beelden vrij van een bijna-ongeluk op een overweg in Geleen.