Ga naar de inhoud
Rondgang langs gemeenten

'Meeste gemeenten met asielzoekerscentra ervaren nauwelijks overlast'

Een asielzoekerscentrum in een omgebouwde gevangenis in Hoogeveen. Beeld © ANP / Kees van de Veen

Een veelgebruikt argument bij demonstraties tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc) is dat asielzoekers overlast veroorzaken. In de praktijk blijkt dit mee te vallen, want de meeste gemeenten met een groot azc melden nauwelijks tot geen problemen.

Dat constateert NU.nl na een rondgang langs dertig gemeenten. In de gemeente Hoogeveen, waar een extra beveiligd asielzoekerscentrum (azc) is voor overlastgevende asielzoekers, zijn in de afgelopen drie jaar 'hooguit vijf incidenten geweest'.

'Nauwelijks klachten'

In Zutphen geven omwonenden het veiligheidsgevoel ondanks een azc een 7,8. Zo'n 13 procent van de bewoners zegt dat een azc daar een negatieve invloed op heeft.

Ook in de gemeente Gilze en Rijen horen ze 'nauwelijks klachten', bevestigt een woordvoerder tegenover NU.nl. "Natuurlijk is er wel eens wat overlast. Maar het is niet zo dat het uit de hand loopt of zorgen veroorzaakt."

Ruim
Lees ook:
Ruim 4000 handtekeningen tegen tweede vluchtelingenopvang bij Bant

In enkele gemeenten is er volgens NU.nl wél overlast. In Budel veroorzaakt een kleine groep asielzoekers in het azc overlast. "Het gaat vooral om winkeldiefstal, fietsendiefstal en intimidatie", zegt een woordvoerder. Delfzijl kampt met vergelijkbare problemen.

Geen
Lees ook:
Geen 300, maar maximaal 150 asielzoekers in hotel Albergen

In 2018 publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek over precies dezelfde vraag: zorgt een azc voor meer criminaliteit?

Het antwoord in het rapport was glashelder: "In geen van de analyses is gebleken dat de aanwezigheid van een COA-locatie een aantoonbaar effect heeft op de omvang van de buurtcriminaliteit en op de individuele kans op slachtofferschap."

Bekijk ook: stille mars Albergen tegen komst asielzoekers

00:41
Honderden mensen liepen vorige maand naar hotel 't Elshuys, waar volgens plannen van het kabinet maximaal driehonderd asielzoekers worden gehuisvest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore