Ga naar de inhoud
Eerste interview

Chauffeur truckdrama Nieuw-Beijerland voelt zich slachtoffer: 'Had dood kunnen zijn'

De politie doet onderzoek op de plek van het ongeluk in Nieuw-Beijerland. Beeld © ANP

De Spaanse vrachtwagenchauffeur die met zijn truck van de dijk afreed in Nieuw-Beijerland, heeft voor het eerst van zich laten horen. "Ik heb niets te verbergen, ik ben onschuldig", zegt hij tegen de Spaanse nieuwswebsite El Español. "Ik ben ook een slachtoffer: ik had dood kunnen zijn."

De 45-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij het ernstige ongeluk op 27 augustus waarbij zeven mensen om het leven kwamen, onder wie een ongeboren baby. Hij mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, besloot de rechter vrijdag, maar zijn rijbewijs is ingenomen.

Epileptische aanval

Inmiddels is chauffeur Juan thuis in Spanje, bij zijn vrouw en twee dochters. "Ik kreeg een epileptische aanval", vertelt hij aan de telefoon tegen de journalist van El Español. "Ik herinner me niets van wat er is gebeurd", vervolgt hij hulpeloos. "Ik herinner me het niet meer."

Chauffeur
Lees ook:
Chauffeur truckdrama mocht helemaal niet rijden als hij epilepsie had

De vraag waarom hij een vrachtwagen bestuurde als hij ook lijdt aan epilepsie komt niet aan bod in het verhaal. Eerder zei zijn advocaat dat de chauffeur al jaren geen epileptische aanval meer had gehad, maar dat hij nog wél medicijnen gebruikt.

'Vrachtwagenchauffeur truckdrama had epileptische aanval'

12:10

Als dat klopt, betekent dat dat de chauffeur daarmee de wet heeft overtreden. Hij had dan geen vrachtwagen mogen besturen.

Zorgen over toekomst

In het uitgebreide interview spreekt Juan vooral zijn zorgen uit over zijn toekomst. "Ik heb twee kinderen, ik moet ze onderhouden en ik kan nu niet werken. Ik heb geen rijbewijs meer, en zal die waarschijnlijk ook nooit meer hebben."

Daarnaast bezweert hij wel dat hij niet meer achter het stuur zal kruipen, ongeacht de uitkomst van de strafzaak. "Ik denk er niet aan om ooit weer in een vrachtwagen te stappen, ook al krijg ik mijn rijbewijs terug."

Epilepsie
Lees ook:
Epilepsie bij chauffeur truckdrama? 'Ziekte heeft vele verschijningsvormen'