Ga naar de inhoud
Asielcrisis

Artsen zonder Grenzen verlaat Ter Apel: 'Hopelijk niet nog eens nodig'

Asielzoekers staan in Ter Apel in de rij voor eten. Beeld © ANP / Sem van der Wal

Artsen zonder Grenzen is gestopt met het verlenen van medische hulp in Ter Apel. Sinds 25 augustus was de internationale hulporganisatie actief in het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Het was voor het eerst dat ze hulp moesten bieden in Nederland.

In die kleine drie weken verleenden de artsen van AzG 449 medische en 203 psychologische consulten .

De meest geziene klachten onder de mensen bij het aanmeldcentrum waren huidinfecties door een gebrek aan hygiëne en verwaarloosde wonden. Ook zag de organisatie veel chronisch zieken die lange tijd verstoken waren van medicatie.

'Mensen
Lees ook:
'Mensen sliepen buiten in Ter Apel omdat ministerie hulp afsloeg'

Veel mensen hadden mentale problemen zoals depressie, psychose, angst- en paniekaanvallen.

Buiten slapen

De situatie in Ter Apel werd deze zomer onhoudbaar. Nachtenlang moesten honderden asielzoekers buiten op het gras slapen. De hygiënische omstandigheden bleken slecht en de veiligheid kwam in het geding. Donderdagnacht nog sliepen er honderden mensen in de regen:

Zo'n 300 mensen sliepen buiten in regen bij Ter Apel: 'Mensen zijn onderkoeld'

00:51
Zo'n 300 mensen sliepen buiten in regen bij Ter Apel: "De mensen zijn erg koud, onderkoeld en nat. En daar wordt men niet vrolijker op.""

Volgens directeur voor AzG Nederland Judith Sargentini wees voor de medische hulp voor deze mensen iedereen naar elkaar, maar deed niemand iets. "Ook wanneer asielzoekers niet gehuisvest kunnen worden in bestaande opvanglocaties hebben zij het recht op medische zorg. Buiten het hek betekent niet buiten de wet", zegt zij.

Wachtkamer bij Zoutkamp

Sinds zaterdag worden asielzoekers vanaf het aanmeldcentrum in Ter Apel naar een tijdelijke 'wachtkamer' bij Zoutkamp overgebracht. Deze nieuwe aanpak moet voorkomen dat mensen weer buiten voor de poorten van het aanmeldcentrum gaan slapen.

Artsen
Lees ook:
Artsen zonder Grenzen gaat helpen in Ter Apel: 'Omstandigheden mensonwaardig'

De medische noodhulporganisatie houdt nog wel een vinger aan de pols, zegt Sargentini. De afspraken die de overheid heeft gemaakt met het Veiligheidsberaad en gemeenten om medische zorg aan asielzoekers te garanderen, dienen volgens AzG nu nagekomen te worden.

De Nederlandse overheid wordt door de organisatie met klem opgeroepen de situatie niet opnieuw te laten escaleren. "Ik hoop dat we dit niet weer hoeven te doen", zegt Sargentini.

Bekijk ook: 'Beschamend dat wij moeten doen wat overheid nalaat'

01:43
Dit zei directeur Judith Sargentini na de eerste dag op het terrein.