Ga naar de inhoud
Onderhandelingsresultaat cao

Treinkaartjes duurder door nieuwe cao? 'Spelregels liggen best vast'

Beeld © ANP

De NS is blij dat de stakingen van de baan zijn nu er een onderhandelingsresultaat is bereikt met de vakbonden. Daarin kwamen de partijen onder meer een loonstijging overeen van zo'n 9,25 procent in 18 maanden. Of de reiziger daar in de tarieven iets van gaat merken, kan de NS nog niet zeggen.

Naast de loonstijging kunnen medewerkers in december 2022 en in juli 2023 uitkeringen van 1000 euro tegemoet zien. Ook wordt in het onderhandelingsresultaat gesproken over meer pensioenopbouw en een hoger minimumloon.

"Als je kijkt naar wat we hebben voorgelegd, denken we dat we goed tegemoet komen aan de zorgen van collega's", zegt woordvoerder Oscar van Elferen over het resultaat. "We zijn blij dat er overeenstemming is."

Doorbraak
Lees ook:
Doorbraak in cao-onderhandeling met NS, stakingen opgeschort

Maar, vult de woordvoerder aan: "We hebben niet de diepste zakken." Of dat betekent dat treinkaartjes duurder worden, kan Van Elferen niet zeggen. "We verhogen altijd op 1 januari de treinkaartjes, de spelregels daaromtrent liggen best vast. We mogen het niet meer verhogen dan de verwachte inflatie."

'Bonden aan zet'

De belangrijkste stap moet nog genomen worden, stelt de NS. "Dit is nog geen definitief akkoord. De bonden zijn nu aan zet, zij moeten dit aan leden voorleggen."

Wéér
Lees ook:
Wéér geen treinen vandaag, dit is waarom er nog geen oplossing is

De leden zullen de komende weken de tijd hebben om te reageren, zegt bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. "De leden moeten bepalen. Ik ben blij dat er iets ligt zodat we de stakingen kunnen opschorten", aldus Janssen. "Er zijn ontzettend grote stappen gemaakt door de NS op heel veel punten, maar het gaat om wat de leden vinden."

Hoge werkdruk

Als het aan de NS ligt, is deze cao niet de oplossing voor alles wat er speelt. De hoge werkdruk door het tekort aan personeel bijvoorbeeld. "NS houdt oog voor de zorgen van collega's over werkdruk, werkplezier en het tekort aan collega's. Dit tekort aan collega's zorgt er helaas voor dat we onze dienstregeling moeten afschalen", laat waarnemend president-directeur Bert Groenewegen weten.

Sinds vorige week heeft de vervoersdienst een stap teruggedaan in de dienstregeling om collega's meer lucht te geven. Begin december gaan er nogmaals 10 procent minder treinen rijden. "Dit alles bij elkaar plaatst ons voor een moeilijke opgave die niet eenvoudig op te lossen is, maar waar we volop mee aan de slag zijn en mee doorgaan", aldus Groenewegen.

Dit zijn de onderhandelingsresultaten tussen de bonden en de NS:

Staatssecretaris: goed nieuws

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zegt vandaag in een reactie dat het goed nieuws is voor alle reizigers. 

"Mijn complimenten aan de onderhandelaars van de vakbonden en NS die de hele nacht hebben doorgewerkt om dit te bereiken", stelt Heijnen in een schriftelijke reactie. "Het laat zien dat alle partijen vastberaden waren er samen uit te komen en het is heel mooi dat dat is gelukt."