Ga naar de inhoud
Brief aan leden

Doorbraak in cao-onderhandeling met NS, stakingen opgeschort

Beeld © Robin Utrecht

Er is een doorbraak in de cao-onderhandelingen tussen FNV en de NS, daardoor zijn nieuwe stakingen opgeschort. Dat meldt FNV in een nieuwsbrief aan de leden.

FNV meldt dat er is gesproken over 5 procent loonsverhoging met een minimum van 185 euro per maand. "Dus als 5 procent voor jouw salaris minder is dan 185 euro, stijgt je salaris met 185 euro", schrijft FNV in de brief. "Daarmee komt de loonsverhoging gemiddeld op 5,8 procent."

9,25 procent totaal

Per 1 januari komt er vervolgens weer 3,45 procent bij. "Dit maakt een totale structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,25 procent zowel op primair als secundair loon over 18 maanden." Ook kunnen medewerkers in december 2022 een eenmalige uitkering van 1000 euro tegemoet zien en is dat ook in juli 2023 het geval.

Hieronder de hele brief aan de leden:

Het FNV schrijft dat het aan de leden is of het resultaat goed is. "De ledenraadpleging volgt digitaal. Hangende de ledenraadpleging hebben bonden besloten de stakingen op te schorten."

Hele nacht onderhandeld

De onderhandelingen zijn de hele nacht doorgegaan, vertelt bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. Hij is blij dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt, maar houdt een slag om de arm. "Ik ben pas blij als de leden blij zijn. Die moeten we nog raadplegen", zegt Janssen tegen RTL Nieuws. "Er zijn ontzettend grote stappen gemaakt door de NS op heel veel punten, maar het gaat om wat de leden vinden."

'Staking
Lees ook:
'Staking heel vervelend, NS en bonden moeten dit snel oplossen'

De leden zullen de komende weken de tijd hebben om te reageren. "We gaan ook digitale sessies doen en langs op de standplaats, voor als mensen nog vragen hebben", zegt Janssen. Tot die tijd zullen er geen stakingen plaatsvinden.