Ga naar de inhoud
Excuses van ministerie

'Mensen sliepen buiten in Ter Apel omdat ministerie hulp afsloeg'

Beeld © ANP

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hulp geweigerd bij het opvangen van kinderen en kwetsbare asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Die hulp kwam van stichting INLIA, die sinds juni meerdere keren aanbood om mensen op te vangen. INLIA is een stichting die vluchtelingen in nood helpt.

Omdat die hulp geweigerd werd, sliepen kinderen en kwetsbare asielzoekers alsnog buiten. Het ministerie bood excuses aan. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Ministerie maakt excuses

Directeur John van Tilborg van INLIA zegt tegen Pointer: "We hebben bij herhaling aangeboden om kwetsbare asielzoekers op te vangen. We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Het ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten. Dat had nooit mogen gebeuren."

Van
Lees ook:
Van der Burg: asielzoekers hoeven niet meer buiten te slapen

Het ministerie geeft toe de hulp te hebben afgeslagen en heeft excuses aangeboden, zegt Pointer. Een woordvoerder laat weten dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) intussen goed samenwerkt met Stichting INLIA. Waarom het ministerie de hulp afsloeg is onduidelijk.

Bekijk ook: vrijdag nog sliepen honderden mensen buiten

00:51
"Dit is waar we vanaf het begin voor gewaarschuwd hebben", zegt Monique Nagelkerke van Artsen zonder Grenzen.