Ga naar de inhoud
'Regelrechte schande'

Laatste waarschuwing voor supporters FC Utrecht die zich misdragen

Bij de wedstrijd FC Utrecht-Cambuur gooiden supporters met bierbekers en braken na afloop rellen uit. Beeld © ANP

Bezoekers van thuiswedstrijden van FC Utrecht krijgen te maken met ingrijpende maatregelen als zij zich komend weekend weer misdragen. Die waarschuwing doen politie, justitie en de Utrechtse burgemeester Dijksma na de incidenten van de afgelopen weken.

"Wij zien de afgelopen periode een zorgelijke stijging in het voetbalgeweld rond de wedstrijden van FC Utrecht. Dit gedrag is onacceptabel en moet ophouden."

Na een wedstrijd tegen Cambuur braken rellen uit. Ook bij het duel tegen Ajax ging het mis. Een man uit Utrecht gooide een vuurwerkbom. Bovendien waren er ongeregeldheden na afloop. Tijdens de wedstrijd werden apengeluiden gemaakt na een doelpunt van Ajax-aanvaller Brian Brobbey.

'Regelrechte schande'

Burgemeester Sharon Dijksma maakt zich zorgen over het gedrag van de raddraaiers en het drugsgebruik op de tribune. Zij noemt het een 'regelrechte schande'. Andere supporters zijn het zat dat een bepaalde groep het voor hen verpest.

Commissie:
Lees ook:
Commissie: KNVB moet harder optreden tegen racisme

"Het voetbalgeweld is enorm belastend en ingrijpend voor iedereen die hiermee te maken krijgt, waaronder de politie, het veiligheidspersoneel van het stadion en de spelers", zeggen politie, justitie en Dijksma, die samen de zogeheten driehoek vormen.

Sluiting deel tribune

"Daarbij verpest dit het plezier van de andere supporters. De driehoek en de club doen al veel om de daders aan te pakken, bijvoorbeeld met stadionverboden, gebiedsverboden en strafrechtelijke vervolgingen. Mochten dit soort incidenten zich echter weer voordoen, dan zijn we helaas genoodzaakt ingrijpendere maatregelen te treffen."

Het zou kunnen gaan om sluiting van het 'tribunedeel van waaruit het incident plaatsvindt'. Ook zou bezoekend publiek bij een volgende wedstrijd kunnen worden geweerd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.