Ga naar de inhoud
Stichting Hulptroepen Alliantie

OM seponeert fraudezaken tegen mondkapjesstichting Sywert van Lienden

Sywert van Lienden Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de fraudezaken rond de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) geseponeerd.

Maar het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders van de stichting en de bv - Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel - gaat wel door.

'Maatschappelijk belang ontbreekt'

Het maatschappelijk belang om de mondkapjesstichting en de bv verder te vervolgen zou volgens het OM ontbreken. Deze waren slechts 'het vehikel' dat de bestuurders gebruikten.

Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven 'schoon schip' te willen maken nadat Van Lienden, Damme en Van Gestel door de rechter waren ontslagen.

OM
Lees meer
OM legt wéér beslag bij Sywert van Lienden en partners: geld, huizen en auto's

Doorgesluisd naar commerciële bv

Van Lienden en de andere bestuurders richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een heimelijk opgerichte commerciële bv, waarmee ze miljoenen euro's hebben verdiend.

Een van de deals voor het leveren van mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid. De voormalige bestuurders worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Rechter
Lees meer
Rechter ontslaat Sywert van Lienden bij eigen mondkapjesstichting