Ga naar de inhoud
Asielcrisis

Ruim 4000 handtekeningen tegen tweede vluchtelingenopvang bij Bant

Beeld © ANP

Inwoners van het dorp Bant en omgeving hebben meer dan 4000 handtekeningen overhandigd aan staatssecretaris Eric van der Burg. De dorpelingen willen niet dat er een tweede vluchtelingenopvang in hun gemeente komt, zoals de staatssecretaris onlangs aankondigde.

Het Rijk wil in een weiland in Bant een tweede aanmeldcentrum bouwen om het centrum in Ter Apel te ontlasten. Maar in buurdorp Luttelgeest, ligt nog geen 300 meter verderop ook al een asielzoekerscentrum waar zo'n duizend vluchtelingen verblijven. 

Maximaal duizend

In 2019 sloot de gemeente een overeenkomst met het Rijk dat er maximaal duizend asielzoekers in de gemeente Noordoostpolder zouden komen.

Rem
Lees ook:
Rem op gezinshereniging en hulp van Defensie om asielcrisis te beteugelen

De bewoners en het gemeentebestuur vinden dat ze daarmee al genoeg doen. Ongeveer honderd mensen waren dan ook met die boodschap naar een informatiebijeenkomst van de staatssecretaris en het COA gekomen. Er werd niet massaal geprotesteerd.

Meest concreet

Van der Burg benadrukte bij aankomst nogmaals het belang van extra aanmeldcentra. "Ik heb meerdere aanmeldlocaties nodig en dit is een van de locaties en de meest concrete locatie waaraan wordt gedacht."

Op de vraag of de komst van het aanmeldcentrum er straks wordt doorgedrukt, ook als de gemeenteraad later besluit dit niet te willen, gaf de staatssecretaris geen antwoord. 

Bekijk ook: Dekentjes, tandpasta en zeep voor asielzoekers Ter Apel

00:32