Ga naar de inhoud
Ooggetuige aan het woord

Herdenkingsbijeenkomst truckdrama: 'Samen moeten we door'

De gemeente Hoeksche Waard hield vanavond een herdenkingsbijeenkomst voor de direct betrokkenen van het ongeluk. Beeld © ANP

In de gemeente Hoeksche Waard is een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de direct betrokkenen van het vrachtwagenongeluk. De namen van slachtoffers werden voorgelezen en er werd samen gerouwd. "Je hebt een tijd voor het ongeluk, en je hebt een tijd erna."

Richard (50), Marguerite Taal (32), Arno Koot (62), Joke Klein-de Wit (75), Pieter-Joost Klein (41), Diana Klein (28) en de ongeboren baby Karolina. De namen van de dodelijke slachtoffers werden vanavond 'met eerbied en diep respect' door waarnemend burgemeester Charlie Aptroot opgelezen tijdens een speciale bijeenkomst. Nog altijd hoorbaar aangeslagen herdacht hij hen samen met de inwoners van zijn gemeente.

"Een stralende dag kleurde zwart, gitzwart", sprak hij de zaal toe. "Je hebt een tijd voor het ongeluk, en je hebt een tijd erna. Dat geldt voor u, dat geldt voor mij, voor ons allemaal."

Nog één vrouw zwaargewond

Aptroot vertelde dat er nog altijd één vrouw in het ziekenhuis ligt, zwaargewond. "Het is nog altijd de vraag of en hoe zij herstelt. Haar man en zoon zijn hier vanavond aanwezig. Weet dat wij in gedachten bij u zijn, en dat wij allen hopen op een goede afloop", sprak hij de familieleden toe. Aptroot gaf ook aan dat er tijdens het drama een hondje is overleden. "Een hondje dat zeer geliefd was."

Tussen
Lees ook:
Tussen de tranen door zoekt Nieuw-Beijerland naar antwoorden, 'maar die zijn er niet'

Aptroot gaf aan dat de gemeente nog lang niet klaar is met rouwen, maar dat de draad wel weer wordt opgepakt. "Hoe moeilijk dat ook is, want niets is meer hetzelfde. Maar samen gaan we door, moeten we door. Laten we elkaar de komende tijd steunen, er voor elkaar zijn. We blijven om de getroffenen heen staan."

'Wil je weten hoe de baby heet?'

Er werd vanavond muziek afgespeeld en ook een ooggetuige kwam aan het woord. Zo wilde Marten graag vertellen over het gesprek dat zijn kleindochter Nina had tijdens de barbecue met de omgekomen zwangere Diana. "Op een gegeven moment zei Diana tegen Nina: 'Wat ben jij een mooi meisje.' Dat heeft ze blijkbaar een paar keer herhaald", sprak hij geëmotioneerd.

"Diana vroeg toen naar haar naam. Nina dus. 'Oh', zei Diana, 'wat een mooie naam. Die komt ook heel veel voor in Oekraïne.' Later vraagt Diana: 'Wil jij weten hoe de baby gaat heten?', 'Ja natuurlijk', zegt Nina. 'Karolina'. Het was een geheim tussen Diana en Nina."

Gemeente
Lees ook:
Gemeente stelt dodental truckdrama bij naar 7: ongeboren baby ook meegeteld

Commissaris van de Koning Jaap Smit sprak de betrokkenen ook toe. Hij sprak vooral zijn respect uit naar de gemeenschap, hoe zij met elkaar omgaan in dit grote verdriet. "In een wereld waarin het er soms op lijkt dat mensen elkaar niet meer weten te vinden en langs elkaar heen leven, is het van onschatbaar belang dat er een gemeenschap is waar je je deel van voelt en waar je je gedragen voelt door de mensen in je omgeving", sprak Smit. "En dat dwingt respect en bewondering af en mag in deze dagen als voorbeeld dienen."

'Kracht vinden om door te gaan'

Smit sloot af met het gegeven dat veel mensen, ook buiten de gemeente, meeleven met de slachtoffers. "Weet dat velen aan u denken en met u meeleven. Van harte wens ik u deze en komende dagen alle sterkte toe en dat u door de tranen van dit moment de toekomst durft te zien en de kracht vindt om die in te gaan."

Chauffeur
Lees ook:
Chauffeur truckdrama mocht helemaal niet rijden als hij epilepsie had