Ga naar de inhoud
Advies privacywaakhond

'Overheid moet stoppen met doorsturen persoonsgegevens naar kerken'

Beeld © Getty Images

De overheid mag geen persoonsgegevens meer automatisch doorsturen naar kerken. Dat staat in een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens aan het kabinet. Op dit moment stuurt de overheid bij bijvoorbeeld een verhuizing nog automatisch het nieuwe adres door naar de kerk.

En dat mag volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dus niet. De gegevensbeschermingsautoriteit stelt dat in een advies dat is opgesteld naar aanleiding van een experiment dat het kabinet wil gaan uitvoeren.

Kerk weet waar je woont

In dat experiment staat dat de overheid aan nieuwe kerkleden toestemming gaat vragen of persoonsgegevens mogen worden doorgegeven aan de kerk. Maar voor mensen die al langer lid zijn van de kerk, geldt dat niet. Die gegevens worden nog steeds ongevraagd bij een wijziging door bijvoorbeeld verhuizing of huwelijk doorgegeven.

In totaal gaat het om de gegevens van zo'n 5 miljoen kerkleden.

Van
Lees ook:
Van gebedshuis naar appartement: kerken verliezen hun religieuze functie

De autoriteit stelt dat het doorgeven van deze gegevens 'geen algemeen belang dient en niet noodzakelijk is'. "Daarom strookt het niet met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en moet het stoppen."

'Baas over eigen gegevens'

Het niet meer automatiseren van het doorgeven van de gegevens staat al langer ter discussie. Aleid Wolfsen, de voorzitter van de privacywaakhond, zegt dat het nu echt tijd wordt dat deze 'onrechtmatige gegevensverstrekking stopt'. "Mensen moeten zo veel mogelijk de baas zijn over hun eigen gegevens. Kerkleden moeten zelf kunnen beslissen of zij willen dat de kerk weet waar zij wonen en of ze getrouwd zijn."