Ga naar de inhoud
8 leden geschorst

Vernederend gedrag met urine en braaksel bij studentenvereniging Maastricht

Een spandoek van studentenvereniging Tragos in Maastricht Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jean-Pierre Geusens

Discriminerende en racistische opmerkingen, vrouwonvriendelijk gedrag en andere 'onacceptabele dingen': de ontgroening van aspirant-leden bij studentenvereniging Tragos in Maastricht is behoorlijk uit de hand gelopen.

Zodanig zelfs dat de Universiteit Maastricht (UM) de vereniging stevige sancties heeft opgelegd. De bestuursbeurzen en de subsidie voor de vereniging zijn voorlopig ingetrokken. Tragos is verder voortaan niet meer welkom tijdens de Inkom, de introductieweek voor studenten.

Over elkaar heen braken

Over wat die 'andere onacceptabele' dingen zijn, wil de universiteit niet al te veel uitweiden. Nieuwszender L1 weet meer en schrijft dat de mannelijke eerstejaars werden gedwongen om bier met sardientjes, prei en knoflook te drinken, waardoor zij misselijk werden en moesten overgeven. Doordat de aspirant-leden op pallets zaten, braakten ze over elkaar heen, citeert L1 ooggetuigen. Ook zou met urine zijn gegooid.

Seksisme
Lees meer
Seksisme Amsterdams studentencorps afgestraft: geldkraan universiteiten blijft dicht

Verbeterplan nodig

De UM is naar eigen zeggen 'ernstig teleurgesteld', maar geeft Tragos nog een kans. "De opgelegde sancties zijn tot nader order van kracht. Wel nodigt de UM de vereniging uit om met een verbeterplan te komen. Op basis van daadwerkelijk gerealiseerde verbeteringen kan de UM de opgelegde sancties te zijner tijd opnieuw overwegen."

Een woordvoerder van Tragos laat in een reactie weten 'zich kapot geschrokken te zijn' van de misdragingen en acht leden voor onbepaalde tijd te hebben geschorst. Ook is de kroeg van de vereniging tot nader order gesloten.

Studentenfeest
Lees meer
Studentenfeest Groningen ontaardt in rellen en vernielingen

Liederlijk gedrag

"Vanwege het liederlijk gedrag hebben wij onmiddellijk mensen aangesproken en enkele leden direct naar huis gestuurd en verdere toegang tot de sociëteit ontzegd."

"Dit had nooit mogen gebeuren en wij zullen er alles aan doen om herhaling te voorkomen", zegt de woordvoerder van Tragos. De website van de vereniging is sinds het nieuws over de ontgroeningsuitwassen overigens niet meer bereikbaar.