Ga naar de inhoud
Rijksvaccinatieprogramma

Gezondheidsraad wil aanpassingen in prikschema kinderen

DKTP-vaccinatie Beeld © ANP

De Gezondheidsraad adviseert om te gaan schuiven in het Rijksvaccinatieprogramma: kinderen zouden sommige vaccinaties wat eerder moeten krijgen en andere prikken wat later. 

De raad stelt voor om vijf van de veertien prikken te verschuiven. Zo zou de tweede prik tegen bof, mazelen en rode hond veel eerder gegeven moeten worden.

Difterie, tetanus, polio

Kinderen krijgen de eerste inenting tegen deze ziektes als ze 14 maanden oud zijn en de tweede prik pas op 9-jarige leeftijd. Volgens de raad is het beter om die laatste dosis te geven als de kinderen 2 tot 4 jaar oud zijn.

Kinderen van 9 krijgen nu ook een inenting tegen difterie, tetanus en polio. Die kan volgens de Gezondheidsraad juist beter gegeven worden als ze 14 zijn.

Unicef
Lees meer
Unicef en WHO: weer terugval vaccinaties bij kinderen

DKTP

Een andere inenting die volgens de raad kan worden uitgesteld, is de prik voor 4-jarigen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Die kan beter worden gegeven als ze 5 of 6 zijn, en dan alleen tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Baby's van 11 maanden krijgen twee prikken, en die kunnen beter worden toegediend als ze een maand ouder zijn, vindt de Gezondheidsraad. Het gaat om de prik tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilis influenzae type b en hepatitis B, en om de vaccinatie tegen pneumokokken.

Tientallen
Lees meer
Tientallen baby's krijgen onnodig kinkhoest, gebrek aan voorlichting zwangere vrouwen