Ga naar de inhoud
Problemen door hittegolf

Staat Máxima straks in het donker? Californië waarschuwt voor stroomuitval

Koningin Máxima geniet van het uitzicht over San Francisco. Beeld © ANP / Bart Maat

Net nu koningin Máxima een bezoek brengt aan Californië, kampt de staat met een extreme hittegolf. Door de zeer hoge temperaturen vrezen de autoriteiten dat het elektriciteitsnet de vraag niet meer aankan. Daarom zijn inwoners vanavond (lokale tijd) in een noodbericht telefonisch gevraagd om elektriciteit te besparen. Staat Máxima straks in het donker?

Gisteren arriveerde Máxima samen met een aantal kabinetsleden in San Francisco, waar ze op werkbezoek is zonder koning Willem-Alexander. Hij is thuisgebleven vanwege een longontsteking waar hij niet mee mag vliegen.

Stroomstoringen 'zeer goed mogelijk'

In de Amerikaanse stad werd het gisteren tijdens het bezoek van de koningin 37 graden. Elders in Californië sneuvelden temperatuurrecords. De stad Sacramento registreerde ruim 46 graden.

De autoriteiten vrezen dat het elektriciteitsnet de vraag hierdoor niet meer aankan. Daar was al voor gewaarschuwd, maar vannacht (Nederlandse tijd) maakte de verantwoordelijke instantie duidelijk dat stroomstoringen 'zeer goed mogelijk' zijn.

Koningin
Lees ook:
Koningin Máxima landt in Californië, zonder Willem-Alexander

Mensen in Californië kregen daarom via hun telefoon een noodoproep te zien van de Californische autoriteiten. "Bespaar nu elektriciteit om de publieke gezondheid en veiligheid te beschermen", luidde de boodschap.

"Extreme hitte belast het energienet van de staat. Stroomuitval kan plaatsvinden als u geen actie onderneemt. Schakel niet-essentiële apparaten uit vanaf nu tot 21.00 uur."

Ook bosbranden

In Californië zijn ook verschillende bosbranden uitgebroken. Daar zijn twee doden bij gevallen, melden Amerikaanse media.

Máxima is nog tot het einde van de week op werkbezoek in de VS. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Kuipers (Volksgezondheid), minister Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn met haar mee.

'Werkbezoek levert tientallen miljoenen op'

Minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher zegt tegen het ANP dat het werkbezoek van de koningin waarschijnlijk 'tientallen miljoenen euro's oplevert'. Het bezoek moet het Nederlandse investeringsklimaat voor startups verbeteren door met de VS samen te werken.

Daarnaast is Nederland tijdens deze handelsreis zowel de spreekwoordelijke koopman als dominee: niet alleen economische belangen, maar ook waarden die Nederland belangrijk vindt komen ter sprake. Zo is er in San Francisco gesproken over homorechten.

Bekijk ook: Amerikanen weten weinig over onze koningin

03:22
Bij RTL Boulevard werd besproken hoeveel Amerikanen weten over Máxima, die nu zonder Willem-Alexander in de VS is. 'Is ze knap?'