Ga naar de inhoud
'Walgelijk'

Kamer wil bezit en verspreiding pedohandboek strafbaar stellen

Dilan Yesilgöz Beeld © ANP

Het bezitten of verspreiden van pedohandboeken moet verboden worden. Daar is de Tweede Kamer het vanavond over eens geworden. De coalitie en de oppositie vinden de instructies over seksueel kindermisbruik en het ontlopen van straf na het misbruik 'walgelijk' en 'verwerpelijk'.

Al snel werd in de Tweede Kamer duidelijk dat het wetsvoorstel van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid op steun kon rekenen. Maar er zijn ook zorgen van zowel coalitie als oppositie over de handhaafbaarheid van de wet.

'Geen symbolisch wetje'

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben namelijk al laten weten dat het opsporen van verspreiders en bezitters van pedohandboeken geen prioriteit heeft. Daar hebben diverse fracties, waaronder coalitiepartner D66, grote moeite mee. "Dit is geen symbolisch wetje", probeerde Yeşilgöz de bezorgde Kamer gerust te stellen. "De wet wordt gehandhaafd."

De minister erkende wel dat de capaciteit bij de politie niet op orde is en dat er meer zedenrechercheurs moeten komen. "Maar als de wet er is, kan de politie websites offline halen." Nu is dat dus nog niet mogelijk.

Handboek al jaren online

RTL Nieuws onthulde in 2018 al dat de pedohandleiding van bijna duizend pagina’s, waar in detail wordt beschreven hoe je kinderen ongemerkt kunt misbruiken, al meer dan tien jaar op het dark web wordt verspreid.

Het handboek wordt actief gedeeld op fora voor kindermisbruikers en aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen. Het boek beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren misbruikers hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren.

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf vindt dat de minister steviger moet inzetten en van de politie moet eisen voor voldoende zedenrechercheurs te zorgen. Ook onder meer PvdA en SP zijn er niet gerust op.

"In een heel vroeg stadium kan worden opgetreden tegen potentieel kindermisbruik", verdedigde de minister het belang van het wetsvoorstel. Daarnaast werkt de wet volgens haar normerend. "De wet onderstreept dat dit soort handelingen niet wordt geaccepteerd in onze maatschappij." Yeşilgöz noemt seksueel misbruik van kinderen 'een van de meest verwoestende vormen van criminaliteit' waar hard tegen moet worden opgetreden.

Experts
Lees ook:
Experts over pedohandboek: 'Wees alert, maar draag je angst niet over op je kind'

Bezitters en verspreiders van dergelijke pedohandboeken kunnen een maximumstraf krijgen van vier jaar gevangenis of een boete van maximaal 90.000 euro, zo staat in het wetsvoorstel. Wat PVV-Kamerlid Lilian Helder betreft mag die celstraf hoger.

De Kamer stemt volgende week dinsdag definitief over het wetsvoorstel.