Ga naar de inhoud
'Nog geen akkoord'

FNV gaat door met staking, ondanks nieuw aanbod van NS

Lege perrons vanwege de staking onder NS-personeel. Beeld © ANP / Marcel Krijgsman

Ondanks een nieuw loonbod van de Nederlandse Spoorwegen laat FNV weten toch te gaan staken vrijdag. Het aanbod is volgens de vakbond 'vooralsnog onvoldoende om de staking terug te trekken'.

Dat laat cao-onderhandelaar van vakbond FNV Spoor Henri Janssen weten. "Er is nog geen cao-akkoord", vult hij aan. En daarom gaat de staking vrijdag in de regio's Noord-west en West dus door.

FNV wil volledige compensatie

FNV heeft een harde eis in de cao-onderhandelingen: de vakbond wil dat spoorpersoneel volledig gecompenseerd wordt voor de hoge inflatie. Eerder vandaag werd al duidelijk dat dat niet gehonoreerd werd in het nieuwe voorstel van de NS. Janssen noemt het aanbod van de NS wel 'een eerste aanzet' om de onderhandelingen weer op te starten.

NS
Lees ook:
NS hoopt tweede stakingsgolf te voorkomen met nieuw loonbod

De NS wil hier wel over in gesprek, maar doet verder geen harde toezegging. Het bedrijf biedt het personeel wel een loonsverhoging van 5 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli van dit jaar. Daarbovenop belooft het bedrijf een eenmalige bonus van 650 euro aan alle medewerkers. 

Lonen verhogen

Vanaf volgend jaar wil NS de lonen met 2,5 procent verhogen, voor een periode van anderhalf jaar. Het is maar zeer de vraag of deze verhoging genoeg is om te compenseren voor de torenhoge inflatie. In augustus werd het leven 12 procent duurder, maakte het CBS vanochtend bekend.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie 12 procent in augustus, hoogste ooit gemeten door het CBS

Maar die veranderingen zijn dus nog niet genoeg om tot een akkoord te komen. FNV overlegt morgenochtend met vakbonden CNV en VVMC gezamenlijk verder over het bod van de NS.

NS wakker geschud

De NS liet vandaag in een brief wel doorschemeren dat het bedrijf is wakker geschud door de eerdere stakingen. "Dat zovelen zich genoodzaakt zagen dit te doen, is veelzeggend", verwees het bedrijf naar de stakingsbereidheid. 

"Het zegt ons dat het anders moet", vervolgt de brief. "De rek is er bij collega's uit." NS steekt de hand in eigen boezem. "We hebben mede door corona laat gereageerd op de krappe arbeidsmarkt. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval."