Honderdduizenden mensen hebben hun maandbedrag voor hun energierekening te laag staan. Dat wil zeggen: lager dan het energiebedrijf voorstelt. Dat kán grote problemen opleveren als je vervolgens meer energie verbruikt dan waarvoor je betaalt. Maar als je je verbruik terugbrengt, kom je mogelijk toch goed uit. Eén graadje kouder kan bijvoorbeeld al flink schelen.
400 euro, 700 euro, zelfs maandbedragen van 1000 euro worden deze dagen voorgesteld aan klanten van energiebedrijven. Niet te betalen voor velen. Dus slaat de schrik mensen om het lijf, zoals je kunt lezen in deze tweet:
Dit is zeker geen uitzondering. Wat in veel gevallen gebeurt, is dat mensen hun maandbedrag handmatig lager instellen. Zoals gezegd: dat kan problematisch zijn. Want na een jaar krijg je – of je nu wilt of niet – een afrekening. Die rekening kan vervolgens extreem zijn.
6 procent per graad
Maar wat nou als je het rigoureus aanpakt? Deuren dicht, dekens over je heen en vooral: verwarming uit? De Consumentenbond berekende voor RTL Nieuws aan de hand van de huidige prijzen hoeveel geld je kunt besparen met het terugdraaien van de thermostaat. Wat blijkt: de verwarming een graad lager scheelt je op jaarbasis grof gezegd 180 euro.

Joyce Donat van de Consumentenbond licht toe: "Je kunt zeggen dat elke graad lager ongeveer 6 procent aan stookkosten scheelt. Als je 1000 kuub gas verbruikt tegen ongeveer 3 euro per kuub, dan kom je uit op 180 euro."
Geen huis is hetzelfde
Het gaat hier om een berekening voor een gemiddeld huishouden, want 'geen huis is hetzelfde', benadrukt Donat. Maar die 6 procent per graad zou je dus goed kunnen gebruiken voor een berekening bij jouw eigen huishouden.
Donat geeft ook als tip om 's nachts de verwarming lager te zetten. "Sommigen zetten hun verwarming nog op 17 graden om toch een beetje warmte te behouden. Maar als je de verwarming op 15 graden zet, scheelt dat net zoveel."

Wat kun je nog meer doen?
Het lager zetten van de verwarming helpt dus flink bij het dempen van de energiekosten, maar je kunt in huis natuurlijk nog veel meer doen. Zoals gordijnen nemen, die houden de warmte beter binnen. Zorg daarnaast dat de verwarming niet aanstaat als je niet thuis bent, stook alleen de ruimtes waar je op dat moment in bent en gebruik besparende apparaten.
Waar je ook flink op kunt besparen, is korter douchen. Zo schrijft Milieu Centraal op zijn website dat de gemiddelde douchetijd in Nederland 9 minuten is. Als een gemiddeld huishouden voortaan 5 minuten gaat douchen, bespaar je op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water. Bij een gasprijs van 3 euro per m3 is dat bij elkaar dus ook weer 180 euro.
Milieu Centraal laat ook weten dat douchen veel voordeliger is dan in bad gaan. In een bad gaat namelijk twee keer zo veel water als wanneer je 9 minuten doucht.