Ga naar de inhoud
Voor het eerst sinds 16 juli

Aantal nieuwe coronagevallen stijgt weer een beetje

Archief Beeld © ANP

Het aantal coronagevallen dat sinds 16 juli wekelijks afnam, is voor het eerst weer licht gestegen. De ziekenhuizen zagen de instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen wel dalen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vorige week werden er 179 mensen na hun coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 30 procent minder dan de week ervoor toen er 259 mensen opgenomen werden. 

Stijging reproductiegetal

De GGD-testlocaties zagen een stijging in het aantal mensen dat een test afnam. Vorige week werden namelijk 10.731 coronatests afgenomen in tegenstelling tot 10.372 in de week ervoor. De resultaten van die testen waren voor 59,7 procent positief; het is voor het eerst sinds 5 juni dat dit getal onder de 60 procent uitkomt. 

Het meest recente reproductiegetal lag op 23 augustus op 0,95; een week daarvoor was dat 0,86.

Waarom
Lees ook
Waarom minder mensen prikken tegen corona (en dat toch handig zou kunnen zijn)

Eén van de nieuwe subvarianten van het coronavirus, die BA.2.75 of Centaurus genoemd wordt, komt iets vaker voor. Deze variant is nu officieel bij 14 mensen in Nederland geconstateerd. Het RIVM denkt dat Centaurus in oktober dominant kan worden, maar dat staat nog niet vast. Er kan namelijk nog geen indicatie gemaakt worden of het aantal besmettingen dan weer omhoog gaat schieten.

Er zijn aanwijzingen dat Centaurus verschilt met eerdere varianten en onze antistoffen beter kan omzeilen, maar mensen lijken er niet zieker door te worden.