Ga naar de inhoud
'Doe aangifte'

Tientallen vrouwen melden grensoverschrijdend gedrag bij GP Zandvoort

Toeschouwers afgelopen weekend in Zandvoort. Beeld © ANP

Tientallen vrouwen hebben zich inmiddels gemeld bij de fanclub Formule 1 Vrouwen omdat ze afgelopen weekend zijn lastiggevallen tijdens de race op het circuit van Zandvoort. Volgens oprichter Svenja Tillemans zijn een aantal van hen van plan aangifte te doen van grensoverschrijdend gedrag.

De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft inmiddels contact met haar gezocht om samen te kijken naar oplossingen voor het vrouwonvriendelijk gedag tijdens de races, vertelt ze.

'Eén is al te veel'

Gisteren zei Tillemans dat ze vijftien meldingen had gekregen van seksistisch gedrag, zoals knijpen in billen en het gooien met bier. Later op de dag werden dat er nog veel meer. "Het zijn er tientallen, ik ben inmiddels gestopt met tellen. Het doet er ook niet toe hoeveel het er zijn, één is al te veel."

Wangedrag
Lees ook:
Wangedrag Formule 1-fans, is dat wel aan te pakken? 'Dronken mannen zijn haantjes'

Het circuit communiceerde een speciaal telefoonnummer waar vrouwen zich konden beklagen, daar kwam volgens een woordvoerder één melding per mail binnen. De woordvoerder geeft aan dat de Dutch Grand Prix een familie-evenement is, waar er alles aan gedaan wordt om bezoekers veilig en plezierig te kunnen laten verblijven. "Dat doen we met stewards, beveiligers, social media en camerabeelden daar waar mogelijk."

De woordvoerder zegt dat de organisatie gaat kijken of dit voldoende heeft gewerkt. "Zo niet dan gaan wij graag met verschillende partijen in gesprek om te kijken hoe het nog beter kan. We streven allemaal hetzelfde doel na."

Niet alleen bij F1

Tillemans wil benadrukken dat het probleem zich niet alleen voordoet bij de Formule 1. "Het gebeurt bij veel meer sportevenementen en festivals." Ze moedigt de vrouwen aan aangifte te doen bij de politie en zich te melden bij de organisatie. Een woordvoerder van de politie Noord-Holland laat weten dat er nog geen aangiftes binnen zijn.

Inperken alcoholgebruik

Tillemans kreeg ook berichten van mannen die aangaven dat ze grensoverschrijdend gedrag hebben gezien en zich schamen dat ze daartegen niets hebben gedaan. Ook nemen vrouwen contact op met ideeën om het probleem op te lossen. Zelf pleitte ze al voor het inperken van alcoholgebruik, oproepen door coureurs van elkaar af te blijven en meer controle.

Een van de meest schrijnende verhalen die Tillemans hoorde is dat van twee jonge vrouwen van negentien, die op bijbehorende camping verbleven en al sinds donderdag werden lastiggevallen. "Toen ze naar een feest gingen, kozen ze ervoor om in joggingkleding te gaan. Maar ook dat hielp niet. Ze stonden lekker te dansen, toen een man hun broek naar beneden trok."

Dader gepakt

De vrouwen meldden zich daarop in shock bij de EHBO, aldus de fancluboprichter. "Ze hadden het voorval gefilmd, dus de man kon direct worden gepakt. Hij is van de camping gebonjourd en hem is de toegang tot het circuit ontzegd." Andere vrouwen hebben aangegeven dat ze nooit meer naar een Formule 1-race willen. "Tegen hen zeg ik: laat je alsjeblieft niet je passie ontnemen. Dat zijn de mannen niet waard."

Beveiliger
Lees ook:
Beveiliger gooide rookfakkel op circuit Zandvoort: 'Was goed bedoeld'

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zegt over de incidenten: "Het verbaast mij niet dat het ook hier voorkomt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt namelijk overal voor. We moeten het zodra het aan de orde is direct bestrijden. Daarom is het ook belangrijk dat omstanders als ze het signaleren er meteen iets van zeggen. Iedereen moet zich bij een sportwedstrijd veilig kunnen voelen."

Ze stelt het positief te vinden dat de vrouwen die dit meemaakten 'het hebben gemeld en naar voren zijn gestapt met hun verhaal'. hamer: "Het is belangrijk dat de organisatie het nu oppakt."