Ga naar de inhoud
Formule 1

Beveiliger gooide rookfakkel op circuit Zandvoort: 'Was goed bedoeld'

Een ongelukkige actie op het circuit van Zandvoort afgelopen weekend. Een beveiliger die was ingehuurd door de organisatie van de Grand Prix gooide daar een rookfakkel op het circuit, zo is te zien op een filmpje. "Een goedbedoelde actie, die verkeerd is uitgepakt."

Dat zegt een woordvoerder van de Dutch Grand Prix tegen RTL Nieuws, na het bekijken van de beelden van het incident. Daarop is te zien hoe een beveiliger met een rookfakkel, die hij in beslag genomen lijkt te hebben, de tribune afloopt en de fakkel vervolgens op het circuit gooit.

Filmpje

Sven de Zinger is de maker van het filmpje. "We zaten op de tribune en de race was al een keer stilgelegd. Toen zag ik dat er op onze tribune weer een fakkel was afgestoken, die kwam op de trap terecht. Ik zag toen een beveiliger aan komen lopen en ik dacht: dit ga ik filmen."

De beveiliger pakte de fakkel op en begon ermee te lopen. "Toen gooide hij hem ineens op de baan. Hij deed eigenlijk precies wat hij niet moest doen. Gelukkig zat er een demping in die bocht, waardoor de fakkel naar beneden rolde en doofde. Anders hadden ze de race weer stil moeten leggen."

Beelden van het incident:

In beeld: beveiliger gooit rookfakkel op circuit Zandvoort

00:15
In beeld: beveiliger gooit rookfakkel op circuit Zandvoort.

Omstanders konden niet geloven wat de beveiliger deed, vertelt Sven. "Ik denk dat hij 'm voor het hek op het gras wilde gooien en dat dat mis ging, maar dat was ook niet slim geweest. Ik denk dat hij niet goed wist wat hij ermee aanmoest, en daardoor een beetje in paniek gehandeld heeft. Hij had 'm beter mee de trap af kunnen nemen en ergens uit kunnen laten doven."

Ook volgens Sven was er geen opzet in het spel. "Het was een ongelukje, maar wel een dom ongelukje."

Geen overlast

Een woordvoerder van de Dutch Grand Prix vertelt wat er volgens hen is gebeurd. "Hij voert een goedbedoelde actie uit. Hij wil die rookbom weggooien van de tribune, maar die belandt op de baan. Gelukkig rolt 'ie daarna weg en hebben de coureurs er geen last van gehad."

Maar dat kan ook anders zijn, zagen we afgelopen zaterdag toen de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix bij aanvang van de tweede sessie korte tijd werd stilgelegd. Dat gebeurde omdat er een rookpot op de baan was gegooid vanaf de tribune langs het stuk van start en finish.

Twee arrestaties

De Thai Alexander Albon van Williams was op dat moment de enige die op het circuit reed, maar hij had geen hinder van de rook. Later werd een 33-jarige man uit het Twentse Borne als schuldige aangehouden. Hij is zaterdagavond naar huis gestuurd, maar blijft verdachte. Zijn zaak wordt later behandeld.

Man
Lees ook:
Man die rookpot op circuit Zandvoort gooide weer vrij, maar blijft verdacht

De politie hield ook nog een andere man aan voor het gooien van een rookpot op het terrein rond het circuit. De 40-jarige man uit Epe werd ook gearresteerd en mocht na verhoor weer naar huis. Hij blijft ook verdachte.

Ander incident

Maar dit zijn andere incidenten dan wat er op het filmpje te zien is, benadrukt de organisatie. "We hebben dit incident geëvalueerd, er is grondig over gesproken. Als je iets met zo'n fakkel wilt doen, moet je dat aan de achterkant van de tribune doen, niet aan de voorkant. Dus dat is hier niet goed gegaan. Maar het was goed bedoeld", zegt Keizer. Er was dus geen sprake van kwade opzet.

De organisatie van de Dutch Grand Prix riep de bezoekers op om zondag fakkels en ander vuurwerk thuis te laten. "Het gebruik ervan is niet toegestaan en zorgt voor zeer onveilige situaties op het circuit voor coureurs en andere fans. De organisatie doet nogmaals een dringend beroep op het gezonde verstand van de duizenden fans en waarschuwt dat het gebruik van fakkels niet getolereerd wordt", stond in een verklaring.

Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch Grand Prix, roept de bezoekers in een video op Twitter op om fakkels thuis te laten. "Maak het op een andere manier gewoon leuk voor elkaar", aldus Lammers.

Nog
Lees ook:
Nog even nagenieten van de winst van Max Verstappen in Zandvoort