Ga naar de inhoud
Energiecrisis

Is brood straks schaars? 'Bakkers houden dit niet lang meer vol'

Beeld © ANP

Een groot deel van de bakkers staat door de gestegen energieprijzen op omvallen. Het gaat om circa de helft van de 1600 ambachtelijke bakkers waar in veel gevallen de energierekening tot wel tien keer hoger geworden is in vergelijking met twee jaar geleden.

Volgens directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is het een kwestie van maanden voordat sommige industriële bakkers de productie stil moeten leggen. "Dat gebeurt al bij sommige ambachtelijke bakkers. De industriële bakkers maken het brood voor de supermarkt, dat is 90 procent van de markt. Ze houden dit niet nog maanden vol."

Marie-Hélène Zengerink, directeur van de brachevereniging voor de ambachtelijke bakkers (NBOV), ziet mogelijkheden om bakkers direct te helpen.

Prijsplafond

Zo zou Nederland, net als bijvoorbeeld België, een prijsplafond moeten hanteren voor energie. Daarnaast zou het kabinet kunnen ingrijpen door de belastingheffing op elektriciteit en gas, de ODE, te verlagen of af te schaffen. De NBOV is geen voorstander van een pakket individuele maatregelen.

Mkb'ers
Lees ook:
Mkb'ers steeds vaker in de problemen door gestegen gasprijs

Kannegieter van de NVB sluit zich aan bij die woorden. Volgens hem is de prijs voor brood al 10 procent gestegen de laatste tijd.

Overstappen naar elektrische oven

De problemen kunnen volgens hem niet aan consumenten doorberekend blijven worden, ook al bepalen supermarkten hier in veel gevallen de prijs.

Het is voor bakkers ook bijna onmogelijk om snel over te stappen van een gasoven op een elektrische oven. "De levensduur van een oven is doorgaans vijftien tot twintig jaar", aldus Zengerink. "Een nieuwe elektrische kost zo'n 70.000 euro. Voor het ombouwen van een gasoven zijn ondernemers 25.000 euro per oven kwijt."

Compensatieregeling

Verder kan het volgens haar tot wel een jaar duren voordat een speciale elektriciteitsaansluiting is gerealiseerd. En dan nog is het de vraag of het elektriciteitsnet voldoende toegerust is op de aansluiting van een oven. Dat laatste kan ook zomaar een aantal jaren duren.

Dat het probleem heel groot is, zie je in onderstaande video:

Bij deze bakker stegen de energiekosten van 30.000 naar 370.000 euro

00:59
Bij deze bakker stegen de energiekosten van 30.000 naar 370.000 euro.

Bakkers hebben door de impact van de oorlog in Oekraïne en een nieuwe cao al een aantal keren dit jaar te maken gehad met kostenstijgingen. De problemen van nu komen daar bovenop. Kannegieter roept het kabinet op met een compensatieregeling te komen, ook om verdere voedselinflatie te verminderen.

"Het was een welbewuste keus om Oekraïne te steunen in de oorlog en dat was terecht", zegt Wim Kannegieter. "Maar die steun heeft nu wel flinke consequenties."