Ga naar de inhoud
Verpakking niet duurzaam

Van wereldprimeur naar felle kritiek: Albert Heijn haalt zeewater uit schappen

Het 'SEA Water' wordt weer uit de 261 filialen van Albert Heijn gehaald. Beeld © SEA Water / drinkseawater.com

Pakjes drinkbaar zeewater. Het leek zo'n goed idee. Maar enkele weken nadat het Noordzeewater in honderden Albert Heijn-filialen kwam te liggen, heeft de supermarktketen besloten het product uit de schappen te halen. De verpakking is niet duurzaam.

Het bedrijf SEA Water van twee jonge Nederlandse ondernemers, werd begin vorige maand groots gepresenteerd. Zelf spraken de mannen tegenover EditieNL van een 'wereldprimeur'.

Kartonnen halve liter-pakken

Met een zuinige ontziltingsinstallatie wordt zeewater omgezet in drinkwater. Albert Heijn beloofde het product in 261 filialen te verkopen. "We beginnen met kartonnen halve liter-pakjes, maar willen uiteindelijk ook grotere verpakkingen en sparkling water lanceren", zeiden de ondernemers er destijds over tegen EditieNL.

Inmiddels heeft Albert Heijn besloten om het ontzilte zeewater uit de schappen te halen nadat er veel kritiek was gekomen. De verpakking zou niet duurzaam zijn, terwijl het water gepromoot werd als een duurzaam product.

De
Lees ook:
De oplossing tegen waterschaarste? Broers zetten zeewater om in drinkwater

De kritiek werd aangezwengeld door Dirk Groot, die dagelijks zwerfafval opruimt en beter bekend is als de Zwerfinator. Hij liet op sociale media weten dat de verpakking van het water te wensen overliet. Er zat geen statiegeld op en alleen al het recyclen kostte volgens hem een hoop energie en water. Volgens Groot is 'verpakt water nooit duurzaam' en is kraanwater de beste oplossing.

Bekijk hier de video die EditieNL begin vorige maand maakte over het bedrijf SEA Water: 

Wereldprimeur: drinkwater uit zee in de supermarkt

01:42
Is dit de oplossing voor waterschaarste?

Albert Heijn nam de kritiek over de niet duurzame verpakking tot zich. "De ontwikkeling om van zeewater drinkwater te maken vinden we interessant, en wilden we in klein aantal winkels testen op potentie, maar we hebben met de leverancier besproken dat deze verpakking niet de juiste is", schrijft de supermarktketen onder een bericht van Groot.

"We stoppen dan ook met de verkoop van dit pakje in goed overleg met de leverancier."

Bezig met alternatieve verpakking

De oprichters van SEA Water zeggen tegen Trouw dat de term sloeg op het gebruik van zeewater dat met zonne-energie wordt gezuiverd. De twee zijn volgens de krant bezig met verschillende alternatieve verpakkingen om het duurzame product in te verpakken.

Zelf
Lees ook:
Zelf water oppompen populair door droogte, maar zo verstandig is dat niet