Ga naar de inhoud
Werkbezoek

Koningin Máxima landt in Californië, zonder Willem-Alexander

Koningin Máxima bij aankomst in San Francisco. Beeld © ANP / Bart Maat

Koningin Máxima is vannacht (Nederlandse tijd) geland op het vliegveld van San Francisco. Ze brengt een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Eigenlijk zou koning Willem-Alexander ook meegaan, maar hij mag vanwege een longontsteking niet vliegen. De koningin neemt zijn taken waar.

Vorige week meldde de Rijksvoorlichtingsdienst dat koning Willem-Alexander op medisch advies heeft besloten zijn reis naar de VS af te zeggen. Hij heeft een longontsteking.

"Het maken van vliegreizen kan volledig herstel van een longontsteking in de weg staan", schreef de RVD in een persbericht.  

Californië en Texas

Koningin Máxima besloot wel af te reizen. Ze bezoekt Californië en Texas en blijft vier dagen weg. Na haar landing in San Francisco ontmoet ze vandaag de burgemeester van de stad.

Student
Lees ook:
Student Amalia prooi voor juicechannels: 'Filmpje dronken prinses publiceren we'

Verder bezoekt Máxima vandaag de wijk The Castro met mensen die zich inzetten voor gelijke rechten voor lhbti'ers. Vanavond geeft ze een toespraak tijdens een netwerkreceptie in het stadhuis van San Francisco.

Bij RTL Boulevard werd vorige week besproken dat Máxima de taken van Willem-Alexander op zich neemt tijdens het werkbezoek:

Máxima neemt taken Willem-Alexander over tijdens werkbezoek aan Californië en Texas

05:08
Na bijna drie jaar corona stond er eindelijk weer eens een grote trip op het programma voor het koningshuis. Maar een longontsteking gooide voor koning Willem-Alexander roet in het eten.

In het oorspronkelijke programma stond dat het koninklijk paar na San Francisco ook Austin en Houston zou bezoeken. Toen duidelijk werd dat Willem-Alexander niet meekon, meldde de RVD dat het precieze programma later duidelijk zou worden.

Samen met ministers 

De koningin is samen met een aantal ministers naar de Verenigde Staten. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Kuipers (Volksgezondheid), minister Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn mee.

Een groot deel van het werkbezoek staat in het teken van de economische banden tussen Nederland en de staten Californië en Texas. Ook zal er gesproken worden over klimaat en energie, waterhuishouding en (biomedische) wetenschappen.

Voor het eerst sinds 2015

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de koningin voor een werkbezoek naar de VS reist. In dat jaar ontmoetten zij onder meer de toenmalige president Barack Obama. De Oranjes zijn niet op bezoek geweest toen de Republikein Donald Trump president was. Tijdens deze werkreis staat geen ontmoeting met de huidige president Joe Biden gepland.