Ga naar de inhoud
Mediacode aan de kant

Student Amalia prooi voor juicechannels: 'Filmpje dronken prinses publiceren we'

Prinses Amalia

Daar gaat ze: Amalia begint vandaag aan haar studie in Amsterdam. Maar hoeveel privacy heeft onze aanstaande koningin nog als ze zich in het studentenleven stort? In deze wereld van smartphones en online roddelkanalen zal het een hele uitdaging worden om alles binnenskamers te houden.

"Als er een filmpje van een dronken Amalia uitlekt, zullen wij dat meteen publiceren." Dat zegt Dennis Schouten, van online roddelprogramma (oftewel juicechannel) RoddelPraat, tegen RTL Nieuws.

Privékwestie

Prinses Amalia (18) had afgelopen jaar een tussenjaar en gaat nu aan de Universiteit van Amsterdam de studie politics, psychology, law and economics (PPLE) volgen. Om dat te memoreren, is er vandaag een fotomoment ingepland. Maar verder wordt de studententijd van Amalia als privékwestie beschouwd.

Daarom wordt er door de Rijksvoorlichtingsdienst weinig over naar buiten gebracht. Veel grote mediaorganisaties houden zich dan ook aan de mediacode.

Hoe werkt de mediacode?

In 2005 bedacht prins Willem-Alexander zelf de mediacode om de privacy van de oranjes te beschermen. De code komt erop neer dat de pers geen privéfoto's meer mag maken van de Oranjes, en dan met name niet van de drie prinsesjes.

In ruil daarvoor organiseren de Oranjes een paar keer per jaar fotoshoots tijdens hun vakanties of in de tuin. Daar kunnen media die zich hebben aangemeld en zich aan de code heeft gehouden, filmen en fotograferen. De code moet ervoor zorgen dat het Koninklijk Huis geen last heeft van achtervolgende of bespiedende fotografen of verslaggevers die reacties willen uitlokken.

Wie zich niet houdt aan de mediacode, wordt niet toegelaten tot de speciale fotoshoots en krijgt het aan de stok met de Rijksvoorlichtingsdienst. Als er echt een conflict ontstaat, kan de koning naar de rechter stappen. Die is overigens niet gebonden aan de mediacode van de Oranjes.

Maar of dat ook betekent dat Amalia in alle privacy van haar studententijd kan genieten? Die kans is klein. Want in een tijd waarin iedereen een smartphone heeft, is een foto of filmpje van een feestende prinses Amalia zo gemaakt en doorgestuurd. En juicekanalen doen niet mee aan de mediacode.

'Zij een leuke avond, wij een mooi verhaal'

"Misschien heeft Amalia niet voor haar bekendheid gekozen, maar ik vind het onzin dat zij anders behandeld zou moeten worden dan welke bekende persoon dan ook", zegt Dennis Schouten van Roddelpraat erover. "Als zij kotsend uit een kroeg komt gerold en wij hebben beeld, zal ik geen seconde twijfelen en dat delen. Dan heeft zij een leuke avond gehad en wij een mooi verhaal, niks aan de hand."

Toch zijn er ook zaken die hij niet zou publiceren. "De grens ligt wat ons betreft bij als zij bijvoorbeeld vervelend zou worden benaderd door iemand op straat, of er is een andere gebeurtenis die door haar als traumatisch ervaren zou kunnen worden. Dan publiceren we uiteraard niet, zoals we dat ook bij een ander niet zouden doen."

Steeds interessanter

Amalia is nu 18, en daarmee wordt haar leven interessanter voor de media, vertelt koningshuisdeskundige Rick Evers. "Zo heeft Yvonne Coldeweijer al meerdere keren foto's geplaatst van Amalia die niet passen binnen de mediacode."

Dít
Lees ook:
Dít is het studentenhuis waar kroonprinses Amalia gaat wonen

Maar of nu alles wat Amalia doet meteen overal te zien zal zijn? "Ik verwacht wel dat Amalia's directe medestudenten haar niet alleen zullen respecteren, maar ook zelfs zullen beschermen. En als er echt inbreuk wordt gemaakt op haar privacy, is er natuurlijk altijd nog de rechter. Koning Willem-Alexander is namens Amalia al een keer naar de rechter gestapt vanwege foto's die de Nieuwe Revu publiceerde van Amalia op het hockeyveld.  Hij werd toen in het gelijk gesteld."

Ingewikkelde discussie

Of een foto of filmpje inbreuk maakt op de privacy of dat het relevant is voor media om te publiceren, zijn 'juridisch heel ingewikkelde discussies', zegt advocaat Jens van den Brink van advocatenkantoor Kennedy van der Laan. "Tot nu toe is de Nederlandse media heel terughoudend geweest met het publiceren van verhalen rond Amalia. Zeker als je het vergelijkt hoe met koninklijke families in andere andere landen wordt omgegaan, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië."

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia ziet toch af van lidmaatschap studentencorps Amsterdam

Daar hebben ze dan ook geen mediacode. "Maar mensen die haar eventueel zouden filmen en die beelden doorsturen, hebben natuurlijk niks te maken met de mediacode. Met die code kun je media uitsluiten van persmomenten, maar als student boeit je dat natuurlijk niks."

Bovendien houdt de mediacode juridisch geen stand, zegt Van den Brink. "Dus zal bij elk geval bekeken worden hoe de relevantie van publicatie zich verhoudt tot de privacy van Amalia. Rechters zullen er rekening mee houden dat ze veel aandacht krijgt. Tegelijkertijd zal ze meer moeten dulden omdat ze een publiek figuur is. Over het algemeen zijn rechters redelijk koningshuisgezind in hun uitspraken. Amalia moet wel een normaal leven kunnen leiden."

Amsterdamsch Studenten Corps

Heel recent kwam de studententijd van Amalia nog in het nieuws, na het tumult rondom het Amsterdamse corps. In een uitgelekte video van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.), zoals het corps voluit heet, zeggen enkele mannelijke leden onder meer dat vrouwen 'sperma-emmers' en 'niks en niks meer dan hoeren' zijn.

Kort daarna liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat Amalia zich voorlopig niet aansluit bij het corps.

Bekijk ook: Vorig jaar nam prinses Amalia een tussenjaar

00:35
"Ik heb veel leuke dingen gedaan en ik ben vooral bezig geweest met dingen die veel aan mij hebben toegevoegd", vertelde ze eerder dit jaar aan RTL Nieuws.