Ga naar de inhoud
Steeds minder plek

Universiteit van Amsterdam wil quotum voor aantal buitenlandse studenten

Studenten tijdens de introductieweek van de UvA, ter illustratie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Als het aan de Universiteit van Amsterdam ligt, komt er volgend jaar een quotum voor het aantal buitenlandse studenten dat aan populaire studies mee mag doen. Dat is 'broodnodig', zegt de bestuursvoorzitter van de universiteit die uit haar voegen barst.

"We bereiken het punt dat Nederlandse vwo-scholieren níet terecht kunnen bij populaire studies omdat ze worden weggeconcurreerd door studenten uit het buitenland", zegt Geert ten Dam, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen NRC

De krant heeft een rondgang langs verschillende Nederlandse universiteiten gemaakt en ook elders in het land vragen onderwijsinstellingen om maatregelen.

Hoe dat quotum precies vorm moet krijgen, wil de universiteit in samenspraak met de opleidingen gaan bepalen, zegt een woordvoerder van de UvA desgevraagd. "Op dit moment kunnen universiteiten niet sturen op internationale instroom", aldus de woordvoerder. 

'Werkdruk is te hoog'

Bij de Uva geldt het quotum volgend jaar voor de Engelstalige studies psychologie en politicologie. Officieel mag een universiteit zo'n middel niet inzetten om buitenlanders te weren. Toch noemt Ten Dam het 'broodnodig'. "De werkdruk is te hoog, de aantallen zijn te groot", zegt ze tegen de krant.

Universiteiten
Lees ook:
Universiteiten Amsterdam tegen studenten: kom niet als je geen kamer hebt

Twee derde van de studenten psychologie aan de Amsterdamse universiteit komt inmiddels uit het buitenland. Deze zomer riepen universiteiten in de stad studenten al op om niet te komen als ze nog geen kamer hebben: er is simpelweg geen plek.

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf erkent de problemen en wil 'verkennen of een maximum aantal buitenlandse studenten leidt tot een grotere toegankelijkheid voor Nederlandse studenten'.

Snel gegroeid

In vijf jaar tijd groeide de UvA van 31.000 naar 41.000 studenten. Het aantal Nederlandse studenten steeg in die periode met 6 procent, het aantal buitenlandse verdrievoudigde.

Drie
Lees ook:
Drie Nederlandse universiteiten in top 100 van beste ter wereld

Er zijn meer universiteiten die de toestroom maar nauwelijks aankunnen. Pieter Duisenberg, de voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland, zegt tegen NRC dat zo'n twintig opleidingen een quotum voor internationale studenten in willen stellen.

Wetgeving

"We vragen al sinds 2018 om wetgeving die het mogelijk maakt een numerus fixus in te voeren bij Engelstalige bachelors, waarbij we de Nederlandstalige variant toegankelijk houden", zegt Duisenberg tegen de krant. "Mag niet. We willen ook dat opleidingen bijvoorbeeld kunnen zeggen: maximaal vijftig studenten van buiten Europa. Mag ook niet."

'Studentenvisa
Lees ook:
'Studentenvisa hogescholen misbruikt voor verblijf in Nederland'