Meer dan 1 miljard euro

'Schiphol zet plan om nieuwe terminal te bouwen door'

05 september 2022 01:20 Aangepast: 05 september 2022 05:46
Een impressie van hoe de nieuwe terminal eruit moet komen te zien. Beeld © KAAN Architecten

Schiphol is serieus bezig met plannen om een nieuwe terminal te bouwen. Die uitbreiding stond al eerder gepland, maar werd vanwege de coronacrisis opgeschort. De terminal moet in 2032 klaar zijn en gaat meer dan 1 miljard euro kosten. Dit staat op gespannen voet met de plannen die het kabinet heeft met de nationale luchthaven.

Dat schrijft het FD vandaag. De krant heeft een bericht op aanbestedingsplatform Tenderned gevonden, waarin Schiphol zelf meldt bezig te zijn met de aanbesteding voor een nieuwe terminal.

"Eind 2021 is door Schiphol Nederland B.V. besloten de nieuwe terminal alsnog te laten bouwen onder de naam 'Terminal Zuid'", zou de luchthaven volgens de krant zelf schrijven.

Plan is niet nieuw

Het plan is niet nieuw en eigenlijk had er volgend jaar al een nieuwe terminal af moeten zijn. In 2017 kreeg KAAN Architecten de opdracht om de vertrek- en aankomsthal te ontwerpen, die plaats moet bieden aan 14 miljoen extra passagiers per jaar.

De aanbesteding van de bouw werd in 2020 opgeschort vanwege de coronacrisis en de vliegbeperkingen, schrijft het FD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol herstelt fors door terugkeer reizigers na corona

Naar buiten toe heeft Schiphol volgens de krant nog niets laten weten over een doorstart van de bouwplannen. Ook een overkoepelende luchtvaartorganisatie weet volgens het FD van niets. Eerder dit jaar liet een topvrouw van de luchthaven nog aan de krant weten dat de plannen 'op pauze' staan.

Voorbereidingen 'in volle gang'

In een reactie op het nieuws laat Schiphol weten dat 'wordt nagedacht over het concept en de timing van de terminal'. Een besluit tot investering zou nog niet zijn genomen. Het FD schrijft dat het bericht op het aanbestedingsplatform betekent dat de voorbereidingen al in volle gang zijn.

Kabinet wil dat Schiphol krimpt

Volgens de krant zou in 2026 gestart kunnen worden met de bouw. Deze uitbreiding van de luchthaven gaat lijnrecht in tegen plannen van het kabinet, dat vlak voor de zomer liet weten dat het aantal vliegbewegingen eind volgend jaar flink naar beneden moet worden bijgesteld.

Er mogen dan nog maximaal 440.000 vliegtuigen (in plaats van 500.000) op Schiphol starten en landen. De nationale luchthaven voldoet nu namelijk niet aan de milieueisen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol laat ook minder reizigers toe in herfst door verwachte problemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore