Ga naar de inhoud
In krantenadvertenties

Tientallen organisaties vragen kabinet om natuurherstel: 'Nu doorpakken'

Een stuk beschermd natuurgebied, ter illustratie. Beeld © ANP / Eugene Winthagen

"We kunnen niet zonder natuur." Onder dat motto willen 64 organisaties het kabinet duidelijk maken dat het moet doorpakken om de natuur te herstellen. Ze doen dat in een oproep in meerdere landelijke kranten.

Het gaat om organisaties als Milieudefensie, Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en de Waddenvereniging, maar ook de ANWB en Ballast Nedam en banken als Triodos Bank en ASN Bank.

Steun vanuit hele land

Ook kerken, boeren en wetenschappers steunen de oproep in de advertentie. "Laten we nu doorpakken met de uitvoering van het coalitieakkoord." De natuur staat onder druk door onder meer stikstofuitstoot.

Maken
Lees ook:
Maken wij nu mee wat eigenlijk pas voor 2050 was voorspeld?

In een persbericht zeggen de opstellers van de advertentie dat natuur essentieel is voor de gezondheid en veiligheid van mens en dier. "Zo helpen goed functionerende veenmoerassen en bossen bij het verminderen van de klimaatverandering", schrijven de organisaties.

Schoon water en zuurstof

"Het nat houden van de bodem voorkomt verzakkingen van woningen, gebouwen en infrastructuur", vervolgen de organisaties 'namens miljoenen Nederlanders'. Als er niks gebeurt hebben we te maken met 'een instortend kaartenhuis', vinden zij.

"Een gezonde bodem is een voorwaarde voor schoon water. Bomen en planten produceren zuurstof en geven al het leven op aarde daarmee lucht om te leven. Daarnaast bieden ze verkoeling tijdens een hittegolf. Insecten zijn enorm belangrijk als bestuivers van landbouwgewassen, vogels helpen bij het onderdrukken van plaaginsecten."

Geen concrete stappen

Welke concrete stappen door het kabinet genomen zouden moeten worden om de natuur te herstellen, staat overigens niets in de advertentie.

Bekijk ook: dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

01:04
Nederland is koning stikstof. Wij stoten vier keer zoveel stikstof uit als het gemiddelde land in Europa. En dat is een probleem. Wil je weten waarom? Wij leggen het je uit in één minuut.