Ga naar de inhoud
Kwestie van tijd

De scenario's: zo snel kan Max Verstappen de werelditel binnenslepen

Max Verstappen juicht gehuld in de Nederlandse vlag na het winnen van de Grand Prix van Nederland. Beeld © ANP / Sem van der Wal

Na de zege van Max Verstappen in Zandvoort is het volslagen duidelijk geworden dat de wereldtitel de Nederlander niet meer kan ontgaan. Met nog zeven races te gaan dit seizoen is de vraag: wanneer is Max wereldkampioen?

We halen de tussenstand er even bij. En je ziet: de voorsprong is enorm. Ongekend groot zelfs. 

Coureur Team Punten
1. Verstappen Red Bull 310
2. Leclerc Ferrari 201
3. Perez Red Bull 201
4. Russel Mercedes 188
5. Sainz Ferrari 175
6. Hamilton Mercedes 158

 

Max
Lees ook:
Max Verstappen na zege Zandvoort: 'Trots om Nederlander te zijn'

Met nog 7 races te gaan heeft Max Verstappen 109 punten meer dan zijn uitdager Charles Leclerc en zijn teamgenoot Sergio Perez. Zelfs als Verstappen vanaf nu vier keer uitvalt, behoudt hij nog de leiding.

190 punten

En dat zit zo: de coureurs die in de top-10 van een Grand Prix finishen krijgen WK-punten. De winnaar krijgt 25 punten, de nummer twee 18 punten, de nummer drie 15 punten, de nummer vier 12 punten, de nummer vijf 10 punten en zo gaat het verder tot de nummer tien, die één punt krijgt.

Wie alles vanaf nu wint, kan 190 punten verdienen. 175 punten door overwinningen, en daarnaast nog 15 punten vanwege één sprintrace (Brazilië, 8 punten) of omdat een coureur de snelste ronde rijdt. In theorie kunnen de coureurs uit de top-6 dus nog kampioen worden. Want zij hebben minder dan 190 punten achterstand. 

Bekijk ook: Euforie in Zandvoort na zege Verstappen

00:53
"Ik ben heel emotioneel."

Scenario 1: Verstappen blijft winnen, concurrentie faalt

Volgende week, op 11 september, is de race op het circuit van Monza in Italië. Stel dat hij wint én de snelste ronde rijdt, dan pakt hij 26 punten. In een extreem scenario dat zijn concurrenten géén punten halen, dan heeft hij 336 punten. Maar dat is nog onvoldoende om de titel veilig te stellen. Hij zou dan een voorsprong van 135 punten hebben, terwijl er nog 164 punten te verdelen zijn.

Twee weken later, op 2 oktober in Singapore, kan Verstappen al kampioen worden als zijn concurrenten flink punten blijven morsen. Als hij daar weer wint, heeft hij 362 punten en als de andere coureurs beneden de 224 punten blijven, is hij al niet meer in te halen.

Scenario 2: Verstappen blijft winnen, Leclerc of Perez pakken steeds tweede plek

In dat geval kan Verstappen kampioen worden in Japan, op 9 oktober. Verstappen zou dan namelijk op 385 punten komen, terwijl Leclerc bijvoorbeeld in dat scenario maximaal 258 punten heeft. Een verschil van 133 punten, en dat terwijl er op dat moment nog maar 112 punten te verdelen zijn.

Scenario 3: Verstappen wordt steeds tweede, achter zijn concurrent 

Ervan uitgaande dat Charles Leclerc degene is die steeds wint, dan verliest Verstappen per race 7 of 8 punten (afhankelijk van wie de snelste ronde rijdt). Ook dan wordt de Nederlander met afstand wereldkampioen. Dan is hij op 30 oktober in Mexico zeker van de titel. Dan is hij echt niet meer in te halen, want daarna zijn er nog maar twee races te gaan. 

Topman
Lees ook:
Topman Red Bull: Verstappen beter dan Vettel in zijn hoogtijdagen

Maar zoals wel vaker in de Formule 1: er gebeuren wel eens onverwachte dingen. Ook Max Verstappen kan pech hebben. Maar zijn voorsprong is dusdanig groot, dat er écht knotsgekke dingen moeten gebeuren wil hij de wereldtitel nog uit handen geven.