Ga naar de inhoud
Formule 1

Razendsnelle Max Verstappen wint GP Zandvoort, wereldtitel stap dichterbij

Verstappen juicht na zijn zege. Beeld © ANP

Max Verstappen heeft Zandvoort niet teleurgesteld: de WK-leider kwam na een spannende Formule 1-race als eerste over de streep. Ongeveer 105.000 fans moedigden de Nederlander vanaf de tribunes aan.

Verstappen wilde zijn zegetocht van vorig jaar in de Dutch Grand Prix herhalen. De regerend wereldkampioen van Red Bull begon net als vorig jaar van poleposition op het circuit van Zandvoort. 

WK-punten

De race was een tactisch steekspel. De Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russel deden het uitstekend, maar in de slotfase wist Max Verstappen de zege toch veilig te stellen. Russel werd uiteindelijk tweede. Charles Leclerc van Ferrari, de grootste concurrent van Verstappen, werd derde.

Verstappen boekte zijn tiende zege van dit seizoen, zijn vierde op rij. De 24-jarige Nederlander koerst onbedreigd af op zijn tweede wereldtitel.

Verstappen liet vanaf poleposition niks liggen bij de start en dook als eerste de beroemde Tarzanbocht in. Achter hem volgden Charles Leclerc en Carlos Sainz, maar zijn concurrenten van Ferrari kregen geen kans de regerend wereldkampioen te bedreigen.

Het gevaar kwam in de race niet als verwacht van Ferrari, zeker niet nadat de Italiaanse renstal voor de zoveelste keer blunderde. De eerste pitstop van Sainz mislukte volledig; een monteur was te laat met een band, waardoor de Spanjaard kostbare seconden verloor. Leclerc miste eenvoudigweg de snelheid om het de 24-jarige Limburger moeilijk te maken.

Bandenstrategie

De dreiging kwam van Mercedes, die voor een bandenstrategie koos die het team van Red Bull ietwat verraste. De race ontvouwde zich daardoor steeds meer in het voordeel van Lewis Hamilton en George Russell, die kozen voor de harde banden en daarmee ongenadig hard gingen.

Hoewel Verstappen comfortabel aan de leiding leek te rijden halverwege de race, kwamen de twee Britten steeds dichterbij. Een tactisch steekspel stak op toen er een safetycar op de baan kwam met nog 16 ronden te gaan. Verstappen dook snel naar binnen voor verse banden, maar kwam daardoor wel achter Hamilton terug de baan op, die geen pitstop maakte.

Bij de herstart sloeg Verstappen direct toe. Hij ging op het rechte stuk langs de hoofdtribune buitenom bij Hamilton en nam de leiding weer over. Hij reed vervolgens onbedreigd naar de winst.

Bekijk ook: 600 euro voor plekje op Formule 1-camping

03:16
Luxe is het niet. Zo ziet de camping eruit.

Met nog zeven grands prix te gaan, heeft Verstappen aan kop van het WK-klassement meer dan 100 punten voorsprong. Hij reed op Zandvoort ook de snelste raceronde, goed voor een extra WK-punt. Volgende week vindt op Monza de Grote Prijs van Italië plaats.

Voorafgaand aan de race zei Verstappen te hopen dat hij de race naar zijn hand kan zetten. "Wat een top-sfeer met zoveel Nederlanders, ongelooflijk", zei hij tijdens de rijdersparade. "Ik hoop dat we hier vandaag een mooi resultaat kunnen neerzetten." En dat is de topfavoriet dus gelukt.

Topman
Lees ook:
Topman Red Bull: Verstappen beter dan Vettel in zijn hoogtijdagen