Ga naar de inhoud
105.000 bezoekers

Stampvol Zandvoort kleurt oranje: 'Eén groot Verstappen-feest'

Het is al erg druk op de tribunes van Zandvoort. Beeld © ANP

Nog even en dan mag Max Verstappen het gaspedaal intrappen om te proberen net als vorig jaar de Grand Prix van Nederland te winnen. De tribunes van het circuit van Zandvoort zitten stampvol. Al vanaf vanochtend vroeg kwamen hordes fans af op de badplaats.

Door de Max-fans op de tribunes kleurt Zandvoort grotendeels oranje. Daarnaast zijn er ook 40.000 rood-wit-blauwe vlaggetjes op de hoofdtribune langs het rechte stuk bij de start en finish opgehangen. 

'Eén groot Verstappen-feest'

RTL Nieuws-verslaggever Laura Veneman ziet ook hoe de oranjegekte vandaag echt is losgebarsten in Zandvoort: "Een enkeling draagt een petje van Mercedes, maar verder is het echt één groot Verstappen-feest." En alhoewel het dus al enorm druk is in de badplaats, verloopt alles prima.

Veneman: "Het is erg goed geregeld. De stroom mensen houdt niet op, en toch is de sfeer gemoedelijk en kan iedereen rustig doorlopen. Dat komt misschien wel omdat er een groot verschil is met vorig jaar: dit keer zijn er twee routes vanaf het station naar het circuit. Of via het centrum, of via de boulevard."

Ook langs de hekken vol

Op de toegangsweg naar de paddock op het circuit stonden langs de hekken al vroeg honderden bezoekers. Ze hoopten een glimp op te vangen van de coureurs en teambazen die lopend, op een step, een fiets, een golfkarretje of met de auto binnendruppelden, om zich voor te bereiden op de race.

Aanhoudingen om gooien rookpot

De politie heeft twee mannen aangehouden voor het gooien van een rookpot gisteren. Een 40-jarige man uit Epe gooide een rookpot op een stoeltje op het terrein rond het circuit. Hij is na verhoor naar huis gestuurd. Een 33-jarige man uit Borne gooide de rookpot op het circuit. Hij deed dit tijdens de kwalificatie waardoor deze tijdelijk stilgelegd moest worden. Hij is ook na verhoor weer vrijgelaten. 

In totaal werden gisteren zeker tien aanhoudingen verrichten. Volgens de politie ging het om kleine vergrijpen zoals rijden onder invloed en een vechtpartij. Ook werd een drone in beslag genomen. Hiervoor is niemand aangehouden. De eigenaar kan de drone na het weekend weer ophalen.

De bezoekers die al vroeg op de tribunes zaten, zagen rond 09.00 uur al een race in de Formule 3. Iets voor 10.30 uur begon ook de hoofdrace in de Formule 2, maar die moest al snel worden stilgelegd na een crash van Logan Sargeant.

Crash op het circuit

De Amerikaan raakte een andere auto en schoot daarna door de grindbak hard de omheining in. Daarbij ontstond een gat in de zogeheten tecpro-barrier, de beschermende schuimlaag voor de bandenstapels. Die moest worden gerepareerd. Nadat de race weer kon worden hervat, kwam de Nederlandse coureur Richard Verschoor uiteindelijk als tweede over de finish.

Om 15.00 uur begint de Formule 1-race en zal Max Verstappen van poleposition starten. Het lijkt erop dat hij vooral zal moeten strijden tegen Charles Leclerc en Carlos Sainz. De twee rijders van Ferrari vertrekken namelijk vlak achter Verstappen vanaf de tweede en derde startplek. Leclerc was in de kwalificatie een fractie - 21 duizendsten van een seconde - langzamer dan de Nederlander. Maar inhalen op het smalle en bochtige circuit in de duinen is lastig.

Weer winnen?

Verstappen kan vanmiddag zijn vierde race op rij winnen en daarmee zou hij de leiding in het kampioenschap nog verder verstevigen. Hij heeft nu al 93 punten voorsprong op zijn teamgenoot Sergio Pérez en 98 punten meer dan Leclerc.

Bekijk ook: Zandvoort kleurt oranje; 'Het is heel gezellig'

02:14