Eerste ter wereld

Haarlem verbiedt reclames voor vlees in openbare ruimte

02 september 2022 21:33 Aangepast: 02 september 2022 21:59
Beeld ter illustratie. Beeld © Peter Hilz.

Reclames voor vleesproducten zijn binnenkort niet meer toegestaan in het straatbeeld van Haarlem. Dat bevestigt GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes na berichtgeving van Trouw. Het is voor zover bekend de eerste gemeente ter wereld die een dergelijk verbod invoert.

Er waren al gemeenten die 'fossiele reclames' zoals vliegreizen en auto's die rijden op benzine verboden, namelijk Amsterdam, Den Haag en Leiden. Eenzelfde motie werd in Haarlem opgesteld, maar Klazes ging een stapje verder en voegde een verbod op reclames voor vleesproducten toe.

"Wij nemen dit heel serieus", legt Klazes uit. "Niet-biologisch vlees produceren is heel schadelijk voor het klimaat. Wij willen doen wat lokaal in onze macht ligt en willen mensen niet verleiden tot het maken van keuzes die slecht zijn voor het milieu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Normaal, of met vlees?' Bij deze Burger King is vega de norm

Het gaat GroenLinks vooral om de reclames voor producten als kiloknallers. "Een kilo varkensvlees voor een paar euro, kan in deze tijd wat ons betreft echt niet meer. Het is een te zware belasting voor het milieu."

Vanaf 2024

Zoals het er nu uitziet, zijn de effecten van het verbod pas vanaf 2024 te zien. Dat heeft alles te maken met de contracten die nu nog lopen met exploitanten van bushokjes en schermen in de openbare ruimte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore