Ga naar de inhoud
Eerste ter wereld

Haarlem verbiedt reclames voor vlees in openbare ruimte

Beeld ter illustratie. Beeld © Peter Hilz.

Reclames voor vleesproducten zijn binnenkort niet meer toegestaan in het straatbeeld van Haarlem. Dat bevestigt GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes na berichtgeving van Trouw. Het is voor zover bekend de eerste gemeente ter wereld die een dergelijk verbod invoert.

Update 7 oktober: Tot op de dag van vandaag verschijnen berichten over het initiatief, die zelfs zover gaan dat de gemeente Haarlem het eten van vlees zou willen verbieden. Het initiatief werd onbedoeld wereldnieuws, blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws. Onder anderen BBC, CNN, El Pais, maar ook wij namen het nieuws over. De reconstructie lees je hier.

Hoe
Update:
Hoe verbod op vleesreclames in Haarlem totaal viraal ging (en verdraaid werd)

Er waren al gemeenten die 'fossiele reclames' zoals vliegreizen en auto's die rijden op benzine verboden, namelijk Amsterdam, Den Haag en Leiden. Eenzelfde motie werd in Haarlem opgesteld, maar Klazes ging een stapje verder en voegde een verbod op reclames voor vleesproducten toe.

"Wij nemen dit heel serieus", legt Klazes uit. "Niet-biologisch vlees produceren is heel schadelijk voor het klimaat. Wij willen doen wat lokaal in onze macht ligt en willen mensen niet verleiden tot het maken van keuzes die slecht zijn voor het milieu."

'Normaal,
Lees ook:
'Normaal, of met vlees?' Bij deze Burger King is vega de norm

Het gaat GroenLinks vooral om de reclames voor producten als kiloknallers. "Een kilo varkensvlees voor een paar euro, kan in deze tijd wat ons betreft echt niet meer. Het is een te zware belasting voor het milieu."

Vanaf 2024

Zoals het er nu uitziet, zijn de effecten van het verbod pas vanaf 2024 te zien. Dat heeft alles te maken met de contracten die nu nog lopen met exploitanten van bushokjes en schermen in de openbare ruimte.

Bekijk ook: Kweekvlees: echt vlees, maar zonder een dier te slachten

01:33