Ga naar de inhoud
Grand prix

Zandvoort volgestroomd met racefans in aanloop naar vrije training

Toeschouwers op het perron van Zandvoort. Beeld © ANP

Voorafgaand aan de vrije trainingen voor de Formule 1-race dit weekend is Zandvoort vanochtend al vroeg volgestroomd met racefans. De tribunes, waar plek is voor ongeveer 100.000 toeschouwers, raakten langzaam opgevuld met bezoekers. Het programma begon om 09.00 uur met de eerste vrije training van de Formule 3.

De NS heeft verschillende maatregelen genomen om de drukte tegen te gaan. Zo rijdt er iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort en zijn extra werknemers ingezet op de perrons zodat de treinen snel en veilig rijden.

Blije, lachende mensen

Op de vroege ochtend waren op station Haarlem om 07.30 uur al tientallen fans met oranje kleding of shirts van raceteams als Ferrari en McLaren. De stroom bezoekers liep de hele ochtend flink door, zoals te zien is in deze video:

Verstappen-fans massaal met de trein naar Zandvoort

00:32

Eenmaal op treinstation Zandvoort aan Zee liepen honderden bezoekers over de boulevard van het dorp naar de ingang van het circuit. "Die eindeloze stroom mensen komt op gang", vertelt burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort. "Je ziet heel veel blije lachende mensen, het is gewoon heel mooi om te zien." 

Moolenburgh laat weten dat momenteel 'alles goed verloopt'. Het aantal bezoekers op de fiets neemt ook toe, wat volgens de burgemeester laat zien dat steeds meer mensen uit de streek beginnen te arriveren.  

Niet alle toeschouwers gingen direct het terrein op. Buiten het circuit stonden fans die hoopten hun favoriete coureurs en andere Formule 1-bekendheden te zien.

'Weinig zakkenrollers'

De politie verwacht dat de bezoekers van de Formule 1-race dit weekend niet bijzonder veel last gaan hebben van zakkenrollers. Vorige week meldde de politie nog dat zakkenrollers steeds vaker toeslaan op grote evenementen. Criminelen hebben volgens de politie lijsten met evenementen waar ze interesse in hebben, maar dat geldt volgens een woordvoerder vooral voor festivals.

In Zandvoort staan mensen minder dicht op elkaar, is zijn redenatie. Er zijn geen bijzondere maatregelen genomen in aanloop naar het evenement, zoals een zichtbare waarschuwing aan mensen om hun spullen in de gaten te houden.