Ga naar de inhoud
Doodsoorzaak niet bekend

OM: geen strafrechtelijk onderzoek naar overleden baby Ter Apel

Hulporganisaties delen regelmatig dekens, kleding en eten uit. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar het overlijden van de drie maanden oude baby in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de baby is overleden als het gevolg van een strafbaar feit.

Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie op basis van het onderzoek door de forensische opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook zijn er getuigen gehoord, laat het OM weten.

De baby van drie maanden oud overleed vorige week woensdag midden in de nacht in de sporthal van het aanmeldcentrum.

Veel onduidelijk

Er was veel onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd met de baby. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid deden al onderzoek naar hoe de baby heeft kunnen overlijden.

NFI
Lees ook:
NFI gaat onderzoek doen naar dode baby Ter Apel

Daarbij wordt volgens de IGJ onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend.

Doodsoorzaak niet bekend

Het OM zegt niets over de doodsoorzaak van de baby. Maar omdat er geen aanwijzingen zijn van een strafbaar feit, heeft de officier van justitie het lichaam vrijgegeven.

Bekijk ook: Dekentjes, tandpasta en zeep voor asielzoekers Ter Apel

00:32
Vrijwilligers van de hulporganisatie People for People delen dekens en hygiënepakketten in Ter Apel uit.