Ga naar de inhoud
Communicatie ex-partner

'Twee derde samengestelde gezinnen binnen vijf jaar uit elkaar'

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

In twee op de drie gevallen gaan samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar. Dat komt meestal doordat geen goede afspraken zijn gemaakt over financiën, of de omgang met een ex-partner. Die betaalt in veel gevallen ook niet meer mee aan de kosten voor de kinderen.

Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek een van de vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Vooral slechte communicatie met een ex op afstand, of juist met de nieuwe partner, betekent vaak het einde voor het samengestelde gezin. 

Ouderschapsplan

De onderzoekers ontdekten dat 62 procent van de kinderen na een scheiding niet betrokken worden bij belangrijke beslissingen, terwijl dat wel is afgesproken in een ouderschapsplan.

Rechter
Lees ook:
Rechter oordeelt: stiefmoeder mag geen mama genoemd worden

Volgens Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, moet er in zo'n plan verder worden gekeken dan alleen de scheiding. "Het ouderschapsplan is nu gericht op twee ouders die uit elkaar gaan, maar meldt vaak niets over wat er daarna moeten gebeuren. Nu staat er vaak wél in dat het kind een nieuwe partner geen papa of mama mag noemen, maar is er niets geregeld over toekomstige zorgtaken."

Alimentatie 

Uit het onderzoek blijkt ook dat 44 procent van de ex-partners niet bijdraagt aan de kosten van het kind. Leuftink noemt dat 'schokkend'. "Vaak zie ik de discussie of de hoogte van de kinderalimentatie moet worden aangepast als een ex, vaak de moeder, met een nieuwe partner gaat samenwonen", zegt de advocaat met als specialisatie familierecht. "De vader denkt dan: nu moeten jij en je nieuwe partner het samen maar redden."

"Of de moeder wil ook financieel af van haar ex", vervolgt Leuftink. "Maar helemaal de alimentatie stopzetten is onverstandig, want het gaat nog steeds om een gezamenlijk kind."

Anita:
Lees ook:
Anita: 'Hij vond het niet nodig alimentatie te betalen'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.