Ga naar de inhoud
Advocaat eist onderzoek afpersing

'Verdachte McDonald's-moorden op dodenlijst'

Onderzoek bij de McDonald's na de schietpartij. Beeld © ANP

De verdachte van de dubbele moord in de McDonald's in Zwolle-Noord in maart dit jaar zou op een dodenlijst staan. Verdachte Veysel Ü. (33) vreest voor een liquidatie, zei zijn advocaat Michel van Stratum vandaag in de rechtbank in Zwolle.

Ü. meldde zich op de avond van 30 maart op het politiebureau in Deventer als de schutter in de Zwolse McDonald's. In het volle restaurant werden die dag de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar van dichtbij doodgeschoten. De beide slachtoffers overleden ter plaatse.

Schoonzoon
Lees ook:
Schoonzoon doodgeschoten man McDonald's: 'Onze familie is kapotgemaakt'

Van Stratum verzocht op de zitting om extra onderzoek naar de vermeende oplichting en afpersing door de slachtoffers en hun familie. Ü. had een miljoen euro geïnvesteerd en daarover ging het gesprek met de twee slachtoffers in het restaurant. "In Turkije loopt een apart onderzoek maar het lijkt dat de politie hier stilzit in plaats van alles tot op de bodem uit te zoeken", zei de advocaat.

'Geen kille liquidatie'

Volgens de raadsman was hier geen sprake van een kille, berekende liquidatie. "Dit was geen moord", zei hij, en er was ook geen vooropgezet plan. Dat hij heeft geschoten, heeft Ü. erkend, 'maar hij heeft dit niet gewild', zei Van Stratum.

OM
Lees ook:
OM beschouwt schietpartij McDonald's Zwolle als dubbele moord

De officier van justitie vond het niet relevant om een afpersing door de slachtoffers en hun familie te onderzoeken. Het zou niets zeggen over de vraag of een dubbele moord te bewijzen is. Een dreiging in de richting van de verdachte is bij het Openbaar Ministerie niet bekend, zei de officier.

De rechtbank wees de verzoeken van de advocaat dan ook af. Op de zitting kwamen veel nabestaanden af, de verdachte was er niet. De volgende regiezitting is in november.

Bekijk ook: Twee doden bij schietpartij in McDonalds in Zwolle

01:03