Ga naar de inhoud
30 positieve testen

Minder besmettingen apenpokken, geen toename na pride

Een man wordt gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Beeld © ANP

Voor het eerst zijn minder nieuwe besmettingen met het apenpokkenvirus vastgesteld in ons land. In de afgelopen week werden dertig mensen positief getest. De gevreesde explosieve toename van besmettingen na de pride-evenementen is daarmee uitgebleven.

Het gaat om de kleinste toename sinds begin juni. In totaal zijn tot nu toe 1166 besmettingen vastgesteld.

Deskundigen, waaronder van het RIVM, hadden eerder gewaarschuwd dat de pride-evenementen zouden kunnen leiden tot een 'intensievere verspreiding' van het virus. De grootste evenementen waren ongeveer een maand geleden.

Meer
Lees ook:
Meer vaccinaties tegen apenpokken mogelijk door andere manier van prikken

Wie apenpokken oploopt, krijgt vijf tot 21 dagen later de eerste klachten. Die incubatieperiode is dus voorbij. Volgens het RIVM zijn ongeveer veertig pride-bezoekers positief getest. Het werkelijke aantal zou iets hoger kunnen zijn.

Huisfeestjes

Wanneer mensen besmet zijn geraakt tijdens huisfeestjes gedurende de pride worden ze misschien niet geregistreerd als besmettingen op de pride, maar als besmettingen in huis, legt het RIVM uit. "Maar als de stijging van de besmettingen zo laag blijft verwachten we ook geen enorme aantallen meer."

Man
Lees ook:
Man test positief op corona, hiv én apenpokken

Dode in Belgie

In België is ondertussen voor het eerst iemand overleden aan het virus. Volgens het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano had de persoon ook andere aandoeningen.

Wereldwijd zijn tot nu toe 16 mensen overleden aan het virus. In Nederland zijn er vooralsnog geen apenpokkendoden.

Sinds een tijdje is het in ons land mogelijk om je te laten vaccineren tegen apenpokken. De afgelopen week hebben bijna 2400 mensen dat gedaan.