Ga naar de inhoud
Tegen omikronvariant

Aangepaste coronavaccins Pfizer en Moderna goedgekeurd door vaccinwaakhond

Pfizer coronavaccinatie. Beeld © ANP

De aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA). Dat betekent dat de nieuwe vaccins hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook in Nederland kunnen worden gebruikt.

Voordat de vaccins in Nederland kunnen worden ingezet, moet eerst ook de Europese Commissie de vaccins nog goedkeuren en toelaten tot de Europese markt. Daarnaast moet minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een besluit nemen over het gebruik van het middel.

Zodra dat gebeurt, is Nederland direct klaar om de prikken te gaan zetten. Vanaf de tweede helft van september kan iedereen die dat wil het nieuwe vaccin krijgen.

Pfizer heeft aangegeven het aangepaste vaccin snel te kunnen leveren. Volgende week al kan 1,4 miljoen doses onze kant op komen, en de week erna evenveel. In totaal krijgt Nederland dit jaar 9,95 miljoen doses. 

Nieuwe vaccinatieronde

Het Outbreak Management Team Vaccinatie (OMTV) heeft geadviseerd een nieuwe vaccinatieronde te starten omdat rekening wordt gehouden met een nieuwe coronagolf in het najaar. 

Update
Lees ook:
Update coronavaccin Moderna en Pfizer komt eraan: voor wie en wanneer?

Eerst worden mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd, daarna alle anderen van 12 jaar en ouder. Deze herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting.

Omikronvariant

De coronavaccins zijn aangepast, zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het coronavirus. Die variant is beter in staat om de afweer te omzeilen.

Het middel dat tot nu toe werd gebruikt, is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van het virus, die zo'n drie jaar geleden opdook. Het nieuwe vaccin moet werken tegen zowel het oorspronkelijke coronavirus als tegen de omikronvariant.

Bijwerkingen vergelijkbaar

Het EMA-comité dat de vaccins heeft beoordeeld, zegt vandaag dat de aangepaste vaccins zorgen voor een sterke afweerreactie tegen zowel de oorspronkelijke variant als de omikronvariant. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die na een boosterprik met de eerdere versies van de vaccins.