Ga naar de inhoud
Records?

Het is weer voorbij die - veel te hete - zomer: kurkdroog en zonnig

Het wordt morgen gevaarlijk warm. Beeld © ANP

Sommige mensen willen het misschien niet horen, maar het is herfst. Niet officieel dan, maar wel voor metereologen, voor wie de zomer al op 1 september eindigt. Vandaag dus. Ook voor Buienradar-meteoroloog Marjon de Hond, die terugkijkt op de hete zomer: "Sinds de metingen in 1901 begonnen, was het de op twee na warmste en op één na zonnigste zomer ooit." 

"Het was eindelijk weer eens een echte zomer, hoor je veel mensen zeggen en dat is zeker waar, maar", zegt De Hond, "deze zomer heeft ook een keerzijde met de vele natuurbranden, droogte, gele grasvelden, bomen die de bladeren massaal laten vallen en de lage waterstanden in de rivieren."

In heel Europa is het kurkdroog, in de winter begon dat al, en tot op heden valt er nauwelijks neerslag. 

De Hond zette een paar cijfers op een rijtje:

- De zomer van 2022 was met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden tegen 17,5 graden warmer dan normaal. In 2018 en 2003 was het warmer met respectievelijk 18,9 en 18,7 graden. 

- Augustus spande de kroon met een etmaalgemiddelde van 20 graden (de op twee na warmste augustus sinds 1901). 

- De zomer leverde verder nog meer records op in binnen- en buitenland. Zo beleefde ook Parijs de zomer met de meeste zomerse dagen. Het waren er meer dan 70 (oude record was uit 2003 toen er 66 zomerse dagen waren). 

- Ook sneuvelden er temperatuurrecords, bijvoorbeeld in Nantes waar het 42 graden werd en het oude record uit juli 1949 verpulverd werd. 

- Dan London, daar werd het voor het eerst in de meethistorie ruim 40 graden op 19 juli, echt ongekend heet. 

- Ook bij ons werd het ruim boven de 39 graden met de topper in Beek van 39,5 graden. Maar het record van 2019 werd niet verbroken toen het in Gilze-Rijen meer dan 40 graden werd. 

-  Een ander record werd deze zomer in Arcen gehaald. Op maar liefst 91 dagen op rij werd een warme dag gemeten waarbij de temperatuur boven de 20 graden uitkwam. 

- De slotmaand van de zomer kende ook nog een hittegolf die in De Bilt 8 dagen duurde (9 - 16 augustus). Regionaal zoals in de gemeente Berkelland, duurde de hittegolf maar liefst 18 dagen. Verder telde De Bilt deze zomer 81 warme, 28 zomerse en 9 tropische dagen. Ook een stuk meer dan normaal.

De zomer was dus kurkdroog met landelijk gemiddeld 135 millimeter aan regen tegen normaal 224. "Dat lag niet aan juni", zegt De Hond, "want die was gemiddeld gezien te nat met 85 mm tegen 69 normaal." In Geldermalsen was de zomer het natst: 152 mm. 

Veel te droog

Juli en augustus verliepen landelijk gezien veel te droog met in augustus maar 30 mm tegen 88 normaal. "Opvallend was wel dat er maar op 3 dagen (22 juli, 17 en 19 augustus) lokaal flinke buien vielen die soms ruim 60 mm aan neerslag opleverden." 

Verder bleef het kurk- en kurkdroog, zoals ook in deze video te zien is:

Het lijkt wel herfst: door droogte vallen bladeren nu al van de bomen

02:57
Het lijkt wel herfst: door droogte vallen bladeren nu al van de bomen.

Inmiddels is het gemiddelde neerslagtekort opgelopen naar 300 mm terwijl dat 'normaal' zo’n 100 mm is.

Heel veel zon

Weinig regen dus. Maar we hebben de zon heel vaak gezien. "Met landelijk gemiddeld 834 uren zon tegen 640 normaal was het de op een na zonnigste zomer", vertelt De Hond. Alleen 1976 was met 837 uren zon iets zonniger. Lokaal was het op sommige plekken wel de zonnigste zomer ooit, bijvoorbeeld in Vlissingen waar de zon 892 uur scheen. Het oude record stond op 885 uur.

Het was voor veel mensen net even te veel van het goede, zoals te zien is in deze video:

Net geen record, maar wat was het heet: in de zon is het 'niet te doen'

01:40
"In de zon is het niet te doen", vertelt deze man.

Als je denkt dat het nu herfstachtig wordt, dan zit je er helemaal naast, zegt De Hond. "De meteorologische herfst begint zonnig, droog en warm, al gaat het weer langzaamaan wel een beetje veranderen." Zo nemen de neerslagkansen vanaf dit weekend langzaam toe. 

Vooral na het weekend kunnen er soms flinke onweersbuien vallen. Het blijft warm en het wordt benauwd vanaf het weekend. Halverwege de week gaat de temperatuur waarschijnlijk wat omlaag en is er kans op wat neerslag. "Voor de natuur zou dat in ieder geval goed nieuws zijn", zegt De Hond.