Ga naar de inhoud
Antoni en Henrika

Nieuw stormseizoen, nieuwe namen: dit is hun betekenis

Enorme golven bij Porthcawl door storm Eunice. Beeld © ANP

Het is 1 september, en dus is het tijd voor een nieuw stormseizoen. Daar horen ook stormnamen bij. Samen met de Britten en de Ieren geeft het Nederlandse KNMI die namen om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. En die stormen hebben niet zomaar een naam.

Onderstaande lijst is de stormnamenlijst van dit seizoen. Daar staan wat Nederlandse namen tussen, zoals je ziet. Het KNMI stuurt namen in, net als de Britse weerinstituten. Onder de tweet gaan we die namen even bij langs.

Antoni

"De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Antoni, naar Antoni van Leeuwenhoek", schrijft het KNMI op de website. "De 'vader van de microbiologie' ontwikkelde als eerste microscopen en ontdekte ziekteverwekkers als bacteriën."

Hendrika

Hendrika verwijst naar Hendrika van Leeuwen (1887-1974). Ze was natuurkundige en gaf als eerste vrouw ooit les aan de TU Delft. 

Johanna

Nog een vrouw uit de hoogste geledingen binnen de universiteit. Johanna Westerdijk (1883 - 1961) was een botanicus en schimmeldeskundige. 

Zij werd in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Ze was buitengewoon hoogleraar in de plantenziektekunde aan de Universiteit Utrecht.

Harvey,
Lees ook:
Harvey, Irma, José... Waar komen de namen van orkanen vandaan?

Loes

Loes van Straaten (1922 - 1991) staat op de lijst door haar functie als bosbouwster. In 1951 was ze de eerste vrouw die dat beroep uitoefende. Ook studeerde ze tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Wageningen Universiteit.

Tobias 

Veel mensen dus met een link naar de natuur. Maar ook Tobias Asser (1838 - 1913) staat op de lijst. Hij won in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn rol bij het Permanent Hof van Arbitrage op de Haagse vredesconferentie in 1899.

Dit
Lees ook:
Dit is Eunice Storm (18): 'Onstuimig, dat past wel bij mijn karakter'

Wouter 

Wouter Bleeker (1904 - 1967) is de laatste in de Nederlandse rij. Hij is voormalig hoofddirecteur van het KNMI en volgens het instituut 'een centrale figuur in de Nederlandse meteorologie'. "Hij was een van de weinigen die het brede terrein van de gehele meteorologie kon overzien en nam op het gebied van de internationale samenwerking een vooraanstaande plaats in."

En toch is het maar te hopen dat we veel van deze namen niet meer tegen gaan komen. De lijst start namelijk bovenaan. Hoe minder stormen, hoe minder namen er gebruikt hoeven te worden. En dat scheelt nogal wat gesneuvelde dakpannen. In onderstaande video zie je de ravage die een flinke storm (zoals Eunice, weet je nog?) kan aanrichten.

Al weken dakloos na storm Eunice: 'Dit is echt een nachtmerrie'

02:03
Al weken dakloos na storm Eunice: 'Dit is echt een nachtmerrie'