Tevreden over democratie

Helft Nederlanders heeft geen vertrouwen in de politiek

01 september 2022 01:59
De omgekeerde Nederlandse vlag is het symbool geworden van protest tegen de regering. Beeld © ANP / Sander Koning

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek. Tegelijkertijd zijn Nederlanders wel tevreden over hoe de democratie functioneert. Dat zijn enkele uitkomsten van het nieuwste Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens 49 procent van de bevolking gaat het in Nederland 'de verkeerde kant op'. 19 procent zegt dat het juist 'de goede kant' op gaat en 22 procent neemt 'een middenpositie' in.

Onderwerpen waar Nederland zich zorgen over maakt zijn de coronacrisis, de politiek, de manier van samenleven, de groeiende inkomensverschillen en de wooncrisis. Daarnaast geven de hoge inflatie en de stijgende kosten kopzorgen, vooral bij mensen met een lager inkomen.

Politieke voorkeur belangrijk

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen vraagtekens zetten bij 'de wil én het vermogen van de politiek om de grote problemen van dit moment aan te pakken', aldus het SCP. Na het aantreden van het nieuwe kabinet-Rutte IV bleef het vertrouwen erg gering, terwijl normaal gesproken de start van een nieuw kabinet het vertrouwen een opkikker geeft.

De politieke voorkeur van de ondervraagden blijkt grote verschillen te geven. Aanhangers van coalitiepartijen VVD en D66 gaven de regering gemiddeld een 6,9 en een 6,3. Aanhangers van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks waren zuiniger met een krappe voldoende: een 5,5. PVV- en FVD-stemmers gaven het laagste rapportcijfer: een 2,8.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij

Hoewel er een laag vertrouwen is in de politiek, is circa 70 procent van de Nederlanders tevreden over het functioneren van de democratie. "Nederlanders waarderen vooral vrije verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting", meldt het SCP. Maar de politiek zou beter moeten luisteren, leren van fouten en eerlijker moeten zijn. Verder wordt er geklaagd dat er te veel partijen zijn.

De grootste groep Nederlanders is volgens het onderzoek nog steeds 'aangehaakt' bij de politiek. Om dat zo te houden, moeten politici laten zien dat 'ze bereid zijn het gesprek aan te gaan, goed te luisteren en verantwoording af te leggen over de beslissingen'.

Maatschappelijke kwesties

Ook moet de overheid volgens het SCP vooruitgang boeken met een paar grote maatschappelijke kwesties, zoals de oververhitte woningmarkt, de vastgelopen opvang van asielzoekers, de stikstofcrisis en de hoge kosten van het levensonderhoud.

Het SCP besteedt sinds 2008 aandacht aan de stemming in Nederland en opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties. Voor het onderzoek zijn van juli vorig jaar tot en met februari dit jaar enquêtes gehouden onder ruim 2000 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nibud: een derde van alle huishoudens komt nauwelijks rond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore