Ga naar de inhoud
Herstellend van longontsteking

Koning brengt bezoek aan asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

Koning Willem-Alexander vanmiddag in Ter Apel. Beeld © ANP / Patrick van Katwijk

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Hij sprak daar met onder anderen de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met asielzoekers die net in Nederland zijn.

De koning werd vergezeld door staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid, die asielzaken in zijn portefeuille heeft.

Koning Willem-Alexander was vooral geïnteresseerd hoe de medewerkers van het COA en van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de schrijnende situatie bij het centrum hebben ervaren.

Selfie met de koning

"Je bent bij COA gaan werken om iets voor de gevluchte medemens te doen en je krijgt het gevoel dat je faalt", zei één van hen. De koning leek onder de indruk en zei zich te beseffen dat de medewerkers meer dan hun best doen om de vluchtelingen te helpen.

In de aankomsthal sprak hij met een Iraans gezin en twee mannen uit Syrië. Deze mensen waren net een dag in het centrum en zeiden dat ze goed werden opgevangen. Op het veld voor het centrum, waar honderden asielzoekers nachtenlang buiten hebben overnacht, verdrongen de asielzoekers zich om een selfie te kunnen maken met de koning. Enkelen gingen over hun situatie met de koning in gesprek.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris gaat weer langs in Tubbergen om aangekocht asielhotel

Tijdens het bezoek moest de koning meerdere keren hoesten, waarvoor hij zijn excuses aanbood. Tegen hulpverleners van Artsen zonder Grenzen zei hij dat hij herstellende is van een longontsteking. Koning Willem-Alexander ging vorige week weer aan het werk na de zomervakantie. Hij maakte donderdag een vaartocht over de Noordzee langs verschillende locaties waar groene energie centraal stond. Vrijdag bezocht hij in Rotterdam een project voor statushouders.

Stroeve onderhandelingen

De situatie bij het aanmeldcentrum is al langere tijd schrijnend. De afgelopen maanden moesten bijna elke nacht vele asielzoekers de nacht doorbrengen in de openlucht, op stoelen of in tentjes. Sommige nachten ging het om honderden mensen.

Het grote tekort aan bedden is het gevolg van de gestokte doorstroming van asielzoekers naar reguliere asielzoekerscentra in het land, die ook overvol zitten. Het kabinet probeert extra opvangplaatsen te regelen in gemeentes, maar in veel gevallen lopen die onderhandelingen stroef.

Onlangs kocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een hotel in Albergen (gemeente Tubbergen) om er asielzoekers in onder te brengen. Dat gebeurde zonder overleg met de gemeente, wat op veel verzet stuitte van bewoners.

Noodopvanglocatie
Lees ook:
Noodopvanglocatie komt in Zoutkamp, plek voor honderden asielzoekers