Ga naar de inhoud
Stikstofoverleg

Remkes: halvering van stikstofuitstoot in 2030 staat nu niet ter discussie

Bemiddelaar Johan Remkes tijdens een rookpauze tussen de gesprekken over de stikstofcrisis. Beeld © ANP

Het plan om de uitstoot van stikstof tussen nu en 2030 te halveren, staat op dit moment niet ter discussie. Het kabinet heeft dat aangegeven in het overleg met de boeren vandaag, zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes na afloop. Premier Mark Rutte bevestigde dat.

Boerenorganisaties willen dat de deadline voor het terugbrengen van de uitstoot wordt verschoven, bijvoorbeeld naar 2035.

Depositiewaarde

De boeren hebben ook grote bezwaren tegen de zogeheten kritische depositiewaarde. Dat is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. Tijdens het overleg is afgesproken dat de minister met de sector gaat kijken of er 'een vervangend systeem kan komen dat juridisch houdbaar is'.

'Boeren
Lees ook:
'Boeren bieden duizenden kilo's stikstofruimte te koop aan'

Volgens Remkes waren alle deelnemers het erover eens dat wetsovertreding en intimidatie niet geoorloofd zijn. Rutte kaartte dat volgens de bemiddelaar aan. De deelnemers toonden daarbij 'begrip voor de emotionaliteit die aan de orde is in agrarische kringen', aldus Remkes.

Beetje moeizaam

De boeren wilden pas naar het overleg komen wanneer hun eisen op de agenda zouden worden gezet. Dat gebeurde, maar Remkes liet na afloop weten dat hij daar 'hogelijk verbaasd' over was en dat hij het heel vervelend vond. Het gesprek verliep volgens hem aanvankelijk 'een beetje moeizaam, maar dat klaarde al heel snel op'.

'Beginnende stappen'

Het kabinet houdt vast aan de gewraakte stikstofkaart. Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO Nederland 'blijft de status van het kaartje ongewijzigd, en dat is niet naar onze zin'. Het overleg van woensdag heeft 'geen definitief resultaat' opgeleverd, zegt hij, maar er zijn wel 'beginnende stappen gezet'.