Ga naar de inhoud
Nog dagenlang blussen

Grote natuurbrand van 34 hectare in De Peel, huizen ontruimd

Grote brand in natuurgebied De Peel, dikke rookwolken te zien

00:54

Er woedt een grote brand van 34 hectare in het Limburgse natuurgebied De Peel. De brandweer is met heel veel blusvoertuigen aanwezig, een blushelikopter is ingezet en mensen in de omgeving wordt opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Daarnaast zijn enkele huizen uit voorzorg ontruimd.

Om hoeveel huizen het gaat, kon de woordvoerder van de veiligheidsregio nog niet zeggen. "We hopen dat we de brand onder controle krijgen, maar we hebben geen idee of dat vandaag al lukt. We zullen sowieso nog dagenlang moeten nablussen."

Brand steeds groter

De brand werd vanochtend rond 06.30 uur ontdekt, volgens 1Limburg door vogelspotters. Aanvankelijk stond een gebied van twee hectare in brand, nu spreekt de brandweer al over 34 hectare.

De gemeente Horst aan de Maas heeft een noodverordening afgekondigd voor het gebied waar de hulpdiensten met man en macht proberen de brand onder controle te krijgen. Dat betekent dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er namelijk te gevaarlijk, en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten.

Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel heeft tegenbranden aangestoken om het vuur tegen te houden. Als de brand die kant dan op gaat, heeft de brand daar minder brandstof en kan het moeilijker overspringen naar nog groter gebied.

Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zodanig nat te maken, dat het vuur daar stopt. 

Helikopter van de luchtmacht

Veel brandweerkorpsen uit de wijde omgeving proberen mee te helpen om de brand onder controle te krijgen. Zo blussen korpsen uit Brabant, Limburg en Overijssel mee met meerdere pelotons. Ook is een helikopter van de luchtmacht bezig met het droppen van water boven ontoegankelijke stukken. Het toestel haalt water uit een zandwingebied bij het Brabantse Liessel en dropt dat op het vuur. De brandweer heeft ook assistentie twee Chinook-helikopters van defensie en van de politiehelikopter.

De rook van de brand trekt in lichte mate over de A67, maar de snelweg hoeft volgens de brandweer nog niet te worden afgesloten.