Ga naar de inhoud
Mazzel

Zij hebben (voorlopig) geluk met goedkoop energiecontract

Vanwege de hoge stookkosten zoeken veel Nederlanders naar alternatieven voor wat warmte dit najaar. Beeld ter illustratie. Beeld © Dolph Cantrijn

Een energierekening van 600 euro per maand is - helaas voor veel mensen - allang geen uitzondering meer. De prijzen voor elektra en gas zijn eind vorig jaar flink opgelopen en sinds de invasie van Oekraïne in februari welhaast geëxplodeerd. Maar er zijn ook mensen die geluk hebben en nét op tijd een langdurig energiecontract afsloten. RTL Nieuws sprak drie van hen.

Boudewijn: gerenoveerde 19de-eeuwse boerderij

"Toen we vorig jaar juni verhuisden naar onze monumentale boerderij uit 1875 heb ik ons oude energiecontract opgezegd. We zijn toen op zoek gegaan naar een aanbieder van groene stroom voor het nieuwe adres. De maximale contractperiode was drie jaar, dus dat hebben we ook gedaan."

"Van een vooruitziende blik was geen sprake. Dat soort contracten zet ik altijd voor langere termijn vast. Achteraf bezien hebben we dubbel mazzel, want we hadden destijds ook nog de mogelijkheid om onze hypotheek voor 20 jaar vast te zetten tegen 1,5 procent rente."

"De boerderij waar we wonen is oud, maar in de loop der jaren aardig opgeknapt en redelijk goed geïsoleerd. We betalen nu 80 cent voor een kuub gas: in totaal 300 euro per maand. Ik maak me nog geen zorgen voor als het contract over 2 jaar afloopt, maar we kijken al wel naar hoe we een eventuele prijsstijging kunnen opvangen. Vanwege de monumentale status van de boerderij mogen we geen zonnepanelen op het dak leggen, maar misschien is het dak van de schuur wel een optie."

Lees verder onder het kader

Vorig jaar relatief veel langdurige energiecontracten

Het overgrote deel van de mensen dat vorig jaar een contract afsloot bij Gaslicht.com deed dat voor een periode van 1 jaar: maar liefst 89 procent.

Ongeveer 10 procent koos in 2021 voor een contractperiode van 3 jaar. Dat is een behoorlijke toename vergeleken met eerdere jaren. Voor de onrust op de energiemarkt koos gemiddeld 3 tot 5 procent van de consumenten voor een 3-jarig contract, blijkt uit historische data van Gaslicht.com.

Er zijn ook mensen die een 4 of 5-jarig energiecontract afsloten en consumenten die bewust kozen voor een flexibel energiecontract. Al zijn dat er niet veel. Deze drie groepen zijn ieder slechts uit te drukken in tienden van procenten. 

Dat vorig jaar relatief veel mensen een 3-jarig energiecontract afsloten heeft volgens Gaslicht.com twee mogelijke verklaringen. "Het rommelt al sinds juli vorig jaar op de energiemarkt. Er zullen toen mensen zijn geweest die doelbewust kozen voor zekerheid. Maar misschien nog wel belangrijker is dat langdurige energiecontracten goedkoper waren dan 1-jarige contracten. Toen was nog de verwachting dat de energiemarkt in het voorjaar weer tot rust zou komen. Ik denk dat het én-én is", zegt een woordvoerder.

Jos: redelijk geïsoleerde eengezinswoning

"Bij het aflopen van mijn energiecontract in februari kreeg ik te horen dat ik van 130 naar 400 euro per maand zou gaan. De markt was toen al behoorlijk instabiel, maar van oorlog was nog geen sprake."

"Later die maand werd de situatie aan de Oekraïense grens wel heel kritiek en realiseerde ik me dat een eventuele inval door Rusland effect zou hebben op al onze dagelijkse levensbehoeften, waaronder ook energie. Toen de Russen Oekraïne binnenvielen ben ik op zoek gegaan naar een energieleverancier. Ik kon nergens een meerjarencontract krijgen, behalve bij Essent. Voor een bedrag van 200 euro per maand was het nog steeds best prijzig vergeleken met wat ik daarvoor betaalde, maar ik besloot om het toch te doen. Ik had altijd nog twee weken wettelijke bedenktijd om onder het contract uit te komen."

"De volgende dag was het energiecontract van de website verdwenen. Nu weet ik dat ik geluk had. Ik betaal 1,70 euro voor een kubieke meter. In het tweede contractjaar krijg ik 40 procent korting op gas en in het derde contractjaar daarbovenop zelfs nog eens 20 procent korting."

"Zorgen over de toekomst maak ik me niet. Ik ben niet de enige Nederlander in deze situatie. Eigenlijk maak ik me vooral zorgen over mensen met een uitkering of een laag inkomen, onder wie mijn twee zoons."

Elke: uitstekend geïsoleerde tussenwoning voor senioren

"Het was ergens in oktober dat we een nieuw contract afsloten. Er was toen al zoveel onrust in de markt. De energiereuzen vertikten het om nog contracten voor langere periode af te sluiten. Als je geluk had kon je voor maximaal 1 jaar verlengen. Andere leveranciers boden al helemaal geen jaarcontracten meer aan. Ik ken die jongens wel: zij zagen misschien al een bui hangen die wij als consumenten nog niet konden zien aankomen."

"Onze energieleverancier had aan het einde van de contractperiode een aanbieding gedaan om te verlengen voor maximaal 3 jaar. Dat hebben we toen meteen gedaan. We betalen 80 cent per kubieke meter gas, dat komt per maand neer op iets meer dan 60 euro."

"Over de toekomst maken we ons wel zorgen. Dat wordt een ramp. Met deze huidige prijzen ligt het maandbedrag dan ruim vier keer zo hoog, ergens rond de 250 euro per maand."

"Als je het mij vraagt is dat de consequentie van de markt opengooien. Over de prijzen voor gas en elektriciteit heeft de overheid nog maar heel weinig te zeggen. Daarbij heb ik het altijd onvoorstelbaar naïef gevonden dat we ons afhankelijk hebben gemaakt van Vladimir Poetin, die er nooit een geheim van heeft gemaakt hoe hij over het Westen denkt. Als particulier doe je daar helaas helemaal niks tegen. Dan ben je maar een speelbal."

Ook voor veel kleine ondernemers zijn de torenhoge energieprijzen een probleem. De energierekening van deze bakker ging van 30.000 naar 370.000 euro:

Bij deze bakker stegen de energiekosten van 30.000 naar 370.000 euro

00:59
Ook bakker Kor voelt de energiecrisis in zijn portemonnee.