Ga naar de inhoud
Energierekening naar 470 euro

Laura (21) heeft een prima salaris, maar komt niet meer rond

Laura Beeld © RTL Nieuws

Een leuke baan, eigen huurhuis, een auto voor de deur en sinds kort een hondje. De 21-jarige Laura had het goed voor elkaar, maar nu dreigt ze in de schulden te raken. Haar energierekening wordt honderden euro's hoger, en ze komt niet in aanmerking voor toeslagen. "Vandaag of morgen wordt de energierekening afgeschreven, maar mijn saldo is te laag. Wat er dan gebeurt? Geen idee. Word ik afgesloten?"

Laura werkt fulltime in de gehandicaptenzorg en heeft naar eigen zeggen een prima salaris. Ze verdient 1700 euro netto, exclusief toeslagen voor onregelmatige diensten. "Voor mijn functie, leeftijd en ervaring klopt dit salaris. Ik kon er tot voor kort goed van leven, had nooit problemen om rond te komen."

Energietarief naar 470 euro

Maar dat is nu compleet veranderd. "Per 1 september wordt mijn energietarief verhoogd van 145 euro per maand, naar 620. Ik heb nog gebeld om dat bedrag te verlagen, dus nu wordt het 470 euro. Maar ook dat kan ik niet betalen, dus dan kom ik in de schulden."

Laura baalt enorm: "Het is eigenlijk verschrikkelijk. Heb ik eindelijk een eigen plek, mijn leven financieel op de rit, gebeurt dit. Moet ik nu dan overwegen om weer terug te gaan naar mijn ouders? Dat wil ik eigenlijk echt niet, daar zit niemand op te wachten. Maar als het moet, dan moet het."

Geen spontane uitjes

Laura probeert nu te bezuinigen waar mogelijk. "Ik gebruik de auto bijna nooit meer, doe alles nu op de fiets. Ik denk dat ik mijn auto binnenkort ook moet verkopen. Verder doe ik geen boodschappen meer bij de Albert Heijn, ik ga alleen nog maar naar de Aldi of de Lidl", vertelt ze.

Spontane uitjes zitten er niet meer in. "Ik doe geen leuke dingen meer. Daar zou ik nu echt voor moeten sparen, als dat al lukt. Ik had financiële vrijheid, die ben ik nu kwijt."

Bekijk ook: Besparen in huis: zo krijg je je energierekening omlaag

02:14

Frustrerend

Ook maakt ze zich zorgen over haar hondje, en de kosten die de zorg daarvoor meebrengt. "Ik had 'm zes weken geleden net gekocht, en een paar dagen voordat ik hem op mocht halen werd bekend dat mijn energietarief zo hard omhoog ging. Ik had natuurlijk berekend of ik een hond en de verzorging zou kunnen betalen, en in de oude situatie lukte dat. Maar dat ligt nu anders."

Baasjes
Lees ook:
Baasjes in de knel door rekening dierenarts: situaties vaak schrijnend

Laura komt niet in aanmerking voor toeslagen, zegt ze zelf. "Ik krijg geen huurtoeslag en ook geen energietoeslag, daarvoor verdien ik te veel. Mensen in de bijstand krijgen dit allemaal wel. Dat voelt soms frustrerend: ik werk fulltime en ik krijg niets."

De toekomst voelt voor Laura 'heel onzeker'. Ze hoopt dat de overheid maatregelen gaat nemen.

Begrotingsplan

Die maatregelen komen er, want er is vannacht een akkoord bereikt over de begrotingsplannen. Zo stijgen de minimumlonen met 10 procent, en blijft de brandstofaccijns voorlopig laag. Ook worden allerlei toeslagen verhoogd en wordt de inkomstenbelasting verlaagd. 

Hoe dat precies uitpakt voor Laura, is nog niet duidelijk. Maar op korte termijn heeft ze er in ieder geval niets aan, want de meeste maatregelen gaan pas volgend jaar in.

Dit
Lees ook:
Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij