Ga naar de inhoud
Nog veel onduidelijk

NFI gaat onderzoek doen naar dode baby Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel, archieffoto Beeld © ANP

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby die vorige week overleed in Ter Apel. De baby van drie maanden oud overleed midden in de nacht in de sporthal van het aanmeldcentrum.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, die de aanvraag bij het NFI zou hebben gedaan, bevestigt de berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Veel onduidelijk

Tot nu toe is nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd met de baby. Daarom worden nu alle mogelijke aspecten die bij het overlijden van de baby een rol gespeeld kunnen hebben, onderzocht. Een onderzoek door het NFI hoort daar dus ook bij.

Brussel
Lees ook:
Brussel vraagt grondig onderzoek naar dood baby in Ter Apel

Eerder werd bekend dat de Europese Commissie van Nederland verwacht dat het grondig onderzoekt hoe in de asielopvang een baby heeft kunnen overlijden. Het zou moeten helpen verhinderen dat het nog eens gebeurt, liet de commissie weten.

Onderzoek naar beschikbare zorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid deden al onderzoek naar hoe de baby heeft kunnen overlijden. Daarbij wordt volgens de IGJ onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend.

Bekijk ook: Dekentjes, tandpasta en zeep voor asielzoekers Ter Apel

00:32
Vrijwilligers van de hulporganisatie People for People delen dekens en hygiënepakketten in Ter Apel uit.